Pyszny i zdrowy sos żurawinowy jest wyjątkowym i odżywczym dodatkiem do wszelkich możliwych dań nie tylko na Boże Narodzenie. Wystarczy trochę wyobraźni i zamiłowania do żurawiny, aby zrealizować całe mnóstwo kulinarnych pomysłów!
Składniki
- 4 szklanki świeżej żurawiny,
- 1 duża pokrojona w plasterki pomarańcza,
- 1 duża pokrojona w plasterki cytryna,
- 1 szklanka cukru z trzciny cukrowej,
- 2 laski cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 1 ziarno kardamonu,
- 5 goździków,
- 1 gałka muszkatołowa,
- 0.5 litra wody
- szczypta soli morskiej
Sposób przyrządzenia
- Wszystkie przyprawy włożyć do bawełnianej ściereczki i zawiązać w mały worek (ułatwia to usunięcie przypraw po gotowaniu).
- Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka i powoli gotować na średnim ogniu, aż wyparuje cały płyn (około 20–30 minut).
- Usunąć kawałki pomarańczy i cytryny oraz woreczek z przyprawami.
- Płyn będzie miał galaretowatą konsystencję.
- Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać pod przykryciem w lodówce.