Surówka z czerwonej kapusty ze słonecznikiem. Czerwona kapusta ubogaca talerz wspaniałym kolorem, zachęcając do jedzenia, a podprażony lekko słonecznik dodaje wyrazistości i niepowtarzalny smak. Elegancko zwana modrą, ostatnio jakby nieco wyszła z mody, ale czas by wróciła, jest bowiem świetnym dodatkiem do obiadu, zarówno dla wegetarian, jak i osób odżywiających się tradycyjnie. Ta wersja jest inna niż zwykle się przyrządza, bowiem nie poddana jest gotowaniu. Moja dzisiejsza kapusta jest nie tylko piękna, ale również bardzo pyszna i zdrowa.
Koniecznie spróbujcie!
Surówka z czerwonej kapusty ze słonecznikiem
Porcja:
500 g
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
- 0.5 czerwonej kapusty,
- 2 jabłka,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- 0.5 szklanki lekko prażonego słonecznika,
- sól, pieprz i cukier (miód) do smaku
Sposób przyrządzenia
- Kapustę umyć i obrać z pierwszych liści. Zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Posolić i odstawić na kilka minut. Następnie jabłka umyć i zetrzeć na tarce, dodać olej, cytrynę i przyprawy. Wymieszać z podprażonym słonecznikiem.