Sałatka z kapusty włoskiej jest delikatniejsza, bardziej krucha niż z kapusty białej, a dodatek zieleninki czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną smakowo.
Zachęcam do wypróbowania jej np. z majonezem z awokado. Warto wzmocnić swój organizm kolejna porcją witamin A, K , C, B6, czy porcją wapnia, potasu oraz magnezu. Doskonała sałatka do ziemniaków i ryżu, oczywiście w towarzystwie wegetariańskich kotlecików.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/wiosenna-salatka-z-kapusty-wloskiej/
Wiosenna sałatka z kapusty włoskiej
Wydrukuj przepisSkładniki
- 0.5 główki kapusty włoskiej,
- 0.33 główki małej kapusty czerwonej,
- 0.5 pęczka koperku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 marchewki natka pietruszki,
- 2 dojrzałe awokado,
- sok z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej
Sposób przyrządzenia
- Kapusty, szczypiorek, pietruszkę i koperek poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Do warzyw dodać majonez – z ziemniaka, sojowy lub z awokado. Można też dodać zwykłą oliwę z oliwek z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawy.
- Awokado rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, wybrać łyżką miękką zawartość i zmiksować z resztą składników w blenderze.