Jarmuż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy K i C, wapnia. Podobnie jak brokuły oraz warzywa kapustne zawiera sulforafan. Sulforafan jest związkiem posiadającym właściwości przeciwnowotworowe.
Składniki
- 8 liści jarmużu,
- 0.25 małej główki czerwonej kapusty,
- 0.5 cebuli,
- 1 papryka żółta (opcjonalnie),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia
- Jarmuż pozbawiamy łodyg i głównego nerwu liścia następnie kroimy w cienkie paski.
- Cebulę i kapustę kroimy w drobną kostkę.
- Sól, pieprz, czosnek (przeciskamy przez praskę), sok z cytryny, oliwę miksujemy.
- Wszystkie składniki mieszamy razem.