Bokashi z odpadków kuchennych

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2019

Bokashi z odpadków kuchennych

Lato i jesień to pory roku, w których możemy cieszyć się największym bogactwem owoców i warzyw. To również czas, kiedy powstaje największa ilość odpadków organicznych.

Statystyczny Polak wytwarza rocznie około 350 kilogramów śmieci komunalnych. Możemy sobie tylko wyobrazić, jak duży procent tych śmieci stanowią odpadki organiczne. Czy można je wykorzystać w pożyteczny dla nas sposób?

Na terenach wiejskich nie ma z tym większego problemu. Odpadki wystarczy wyrzucić na kompost, bądź – jak pisaliśmy w poprzednich artykułach – przefermentować z bokashi i wykorzystać dla wzmocnienia drzewek owocowych czy zakopać w międzyrzędziach w ogrodzie. Wydaje się więc, że odpadki organiczne można ponownie wykorzystać tylko wówczas, gdy zamieszkuje się tereny podmiejskie bądź wiejskie. Jednak i dla mieszkańców miast istnieje bardzo praktyczne rozwiązanie!

Wiaderka Bokashi

Wiaderka bokashi przeznaczone są właśnie do domowej produkcji kompostu, gdy nie mamy możliwości wrzucać odpadków do kompostownika. Wiaderka te cechuje wygoda, ładny wygląd (wykonane są z plastiku z zawartością proszku ceramicznego EM) i przede wszystkim szczelność, dzięki czemu zapachy fermentowanych  odpadków nie wydostają się na zewnątrz. Wszystko, czego nam potrzeba do przeprowadzenia takiej domowej fermentacji odpadków to wiaderka, odpadki kuchenne i EM Bokashi (produkt ten sprzedawany jest w opakowaniach 2-kilogramowych po około 17 zł).

Proces gromadzenia odpadków kuchennych zaczynamy od wsypania niewielkiej ilości EM Bokashi do wiaderka. Każdą kolejną warstwę odpadów organicznych grubości około 2,5 cm posypujemy kolejną cienką warstwą EM Bokashi (około 5 łyżek stołowych). Ostatnią warstwę odpadów obficie posypujemy grubą warstwą EM Bokashi i szczelnie zamykamy. Pełny, szczelnie zamknięty pojemnik odstawiamy w ciepłe miejsce na 2–3 tygodnie.

Wiaderka mają wmontowany specjalny kranik, przez który możemy spuszczać cenny płyn gromadzący się na dnie wiaderka. Oznaką, że bokashi jest już gotowe, jest zaprzestanie sączenia się płynu. Płyn ten doskonale nadaje się do podlewania kwiatów – jest cennym nawozem dla roślin. Stosujemy go w rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1 do 100.

Pozostałe w wiaderku resztki odpadków również nam się przydadzą. Możemy wykorzystać je do wzbogacenia ziemi np. w skrzynkach balkonowych. W ten sposób zamienimy najtańszą ziemię kwiatową w raj dla kwiatów! W tym celu napełniamy skrzynkę balkonową do jednej czwartej wysokości odpadkami bokashi i zasypujemy ziemią. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 14 dni. Po tym czasie możemy już sadzić rośliny, ponieważ kwas z bokashi już się rozłożył.

Jeśli mamy zbyt dużo bokashi możemy dać je znajomym, którzy mają działkę bądź ogród i udzielić im odpowiednich wskazówek. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy przerobione odpadki wrzucić do kontenera z odpadkami biologicznymi, dzięki czemu pomożemy kompostowni wytwarzać kompost.

Produkty EM znajdziesz w sklepie internetowym: www.sklep.fzz.pl

Magda Ignacak

Podobne artykuły