Znaczenie antyutleniaczy
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Tlen jest bardzo ważny dla życia, ale może być też dla życia niebezpieczny.
Niezwykle łatwo wchodzi w reakcje. Nadmierna ilość tlenu potrzebuje przeciwników, którzy utrzymają go w szachu – tzw. antyutleniaczy, inaczej antyoksydantów. Różnego rodzaju środki chemiczne, od dawna obciążające nasze środowisko naturalne – powietrze, wodę, glebę i nasz organizm – nieprzerwanie wchodzą w reakcje w tlenem, tj. utleniają się, w wyniku czego następuje ich rozpad. Przyroda sama nie nadąża za postępem cywilizacyjnym, dlatego w otaczającym nas środowisku nie powstaje wystarczająca ilość antyutleniaczy. Z tego powodu świat znajduje się w stanie ciągle wzrastającego utleniania, co szkodzi środowisku i ludziom, ponieważ wiele związków tlenu jest dla nas szkodliwych lub wręcz trujących.
Szereg mikroorganizmów wyspecjalizowało się do życia w takich utlenionych środowiskach i wspaniale się tam rozwija. Antyutleniacze są związkami, które pomagają organizmowi w kontrolowaniu reakcji utleniających i eliminowaniu wolnych rodników. Wzmacniają również układ odpornościowy (immunologiczny), pomagając zwalczać infekcje i neutralizować toksyny pochodzące ze środowiska, a także zapobiegają uszkodzeniom DNA. Badania naukowe wskazują, że uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki towarzyszą starzeniu się organizmu i są przyczyną większości powszechnie występujących chorób.
Zdolność do eliminowania wolnych rodników spada wraz z wiekiem, dlatego należy uzupełniać poziom antyoksydantów w organizmie celem wzmocnienia i utrzymania podstawowych mechanizmów obronnych.
W jaki sposób możemy uzupełnić poziom antyutleniaczy?
Dobrym źródłem różnorodnych antyoksydantów jest EM-X Gold – złocisty napój fermentacyjny opracowany przez prof. Teruo Higę wg tradycyjnej japońskiej receptury. Zawiera on antyutleniacze które:
• oczyszczają organizm z wolnych rodników i toksyn
• zmniejszają zmęczenie i spowalniają procesy starzenia
• stymulują ciało do regeneracji i powrotu do zdrowia
• poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego
• pomagają organizmowi pokonywać alergie
• skutecznie oczyszczają organizm podczas odtruwania i odchudzania
• zwiększają wytrzymałość psychiczną i fizyczną
Napój ten zawiera bogaty zestaw antyutleniaczy, związków mineralnych, aminokwasów współdziałających ze sobą, wzmacniających układ odpornościowy i oczyszczających organizm z toksyn.
Antyutleniacze obecne w EM-X Gold
• flawonoidy: mają zdolność wychwytywania i eliminowania wolnych rodników, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania enzymów.
• saponiny: zwiększają wytwarzanie SOD (dysmutaza nadtlenkowa) i LPO (peroksydaza lipidowa) uczestniczących we wzmacnianiu układu immunologicznego, chronią DNA komórkowe, opóźniają proces starzenia komórek.
• ubikwinon (koenzym Q10): działa na układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, zwiększa produkcję energii, wzmacnia układ immunologiczny.
• likopen: posiada silne właściwości antyutleniające, wzmacnia układ odpornościowy
• witamina E (kompleks tokoferoli): opóźnia starzenie, wstrzymuje łańcuch reakcji związanych z utlenianiem i zapobiega utlenianiu lipidów, w tym wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych – składników budujących błony komórkowe, zmniejsza zmęczenie mięśni spowodowane nadmiernym wysiłkiem fizycznym.
• gamma-oryzanol: silny antyutleniacz występujący wyłącznie w otrębach ryżowych i w EM-X.
Czym jest EM-X Gold?
Trwające od 15 lat badania naukowe prowadzone w Japonii potwierdzają, że EM-X Gold jest napojem odżywczym, z którego picia każdy może mieć wiele korzyści zdrowotnych. Napój ten powstaje w wyniku specyficznego procesu fermentacji otrąb ryżowych, wodorostów, brązowego ryżu i owocu papai przy udziale Efektywnych Mikroorganizmów (EM). Pożyteczne mikroorganizmy są wykorzystywane od zarania ludzkości w przetwarzaniu i produkcji żywności, takiej jak: jogurty, sery, pasta sojowa, chleb, kiszone ogórki i kapusta, zakwas na barszcz biały i czerwony i inne.
Podczas procesu fermentacji unikalna mieszanka mikroorganizmów poddaje wstępnemu trawieniu substraty, udostępniając dużą ilość naturalnie występujących składników odżywczych. Końcowym produktem procesu fermentacyjnego jest złocisty, płynny ekstrakt, zawierający łatwo przyswajalne składniki, takie jak: antyutleniacze, witaminy, składniki mineralne, enzymy, aminokwasy i związki pochodzenia roślinnego mające na celu wspieranie samouzdrawiających sił organizmu.
Zalecane stosowanie:
EM-X Gold można pić w połączeniu z herbatą, sokami owocowymi, wodą mineralną. 1 łyżka stołowa (15 ml) 1–3 razy dziennie, w trakcie lub pomiędzy posiłkami. Przy zaawansowanym stosowaniu: 4–8 łyżek stołowych w ciągu dnia przez okres 3 miesięcy. Preparat ten jest bezpieczny w każdym wieku. Dzieci poniżej 12 roku życia powinny stosować 1 łyżkę (15 ml) na dzień.
Produkt EM-X Gold można kupić na stronie: http://sklep.fzz.pl/
Magda Głąbikowska