Truskawkowe bogactwo
Ostatnia aktualizacja:
8 lipca, 2019

Sezon na truskawki w pełni. Cieszą nas słodkim, odurzającym zapachem. Pojawiają się na początku czerwca i są smaczną zapowiedzią lata, kuszą wyglądem i podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie i korzystny wpływ na organizm.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne są bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawierają dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.
Truskawki kształtem przypominają serce, a badania potwierdziły, że mają na nie dobroczynny wpływ. Jedząc truskawki, obniżamy poziom złego cholesterolu i utrudniamy wchłanianie tłuszczu. Jednocześnie zapobiegamy podnoszeniu się poziomu cukru we krwi pod warunkiem, że nie jemy truskawek z bitą śmietaną!
Cukier w truskawkach to mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny fruktoza, dlatego w umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować także cukrzycy (indeks glikemiczny truskawek wynosi 40).
Truskawka to również dobry specyfik stosowany zewnętrznie. Rozgniecione owoce i sok stosuje się w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom.
Truskawek powinny unikać tylko osoby uczulone na nie, ale to zdarza się rzadko. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości.
Truskawka to bardzo delikatny owoc, szybko się psuje. Nie znoszą moczenia, należy je myć pod bieżącą wodą, a szypułki oderwać na samym końcu. Nie lubią też przechowywania, najlepiej zjeść je od razu lub przetworzyć.
Truskawki dla urody
Wyciągi z truskawek w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.
Truskawka to idealny owoc do maseczek domowej roboty. Ze względu na dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Truskawkowe maseczki nawilżają skórę twarzy i ją odświeżają. Maseczki można stosować w kuracjach trądzikowych, czy dla łagodzenia egzemy. Dawno temu truskawkami leczono też trądzik i poparzenia słoneczne. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy.
Przepisy na truskawkowe dania
Deser truskawkowy z szałwią hiszpańską
Składniki: CZĘŚĆ TRUSKAWKOWA
2 łyżki zmielonych migdałów
1/4 szklanki szałwi hiszpańskiej
3-4 szklanek truskawek
sok z cytryny
2 łyżeczki miodu (lub więcej)
1/2 szklanki mleka migdałowego
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, wylewamy do naczynia i dajemy do lodówki. Masa powinna zgęstnieć po ok. 2 godzinach. Można też wstawić do lodówki na całą na noc.
CZĘŚĆ „CZEKOLADOWA”
1/4 szklanki szałwi hiszpańskiej (chia seeds)
2 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowe – almond milk)
3 łyżki zmielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki karobu (można więcej)
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, wylewamy do naczynia i dajemy do lodówki. Masa powinna zgęstnieć po ok. 2 godzinach. Można też wstawić do lodówki na całą na noc.
Możemy podawać dwie warstwy lub osobno. Deser jest bardzo smaczny podany z owocami.
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/deser-truskawkowy-z-szalwia-hiszpanska/
Naleśniki razowe z truskawkami i tofu
Składniki:
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
1 szkalnka mąki białej pszennej
4 czubate łyżki zmielonego jasnego siemnienia lnianego
4 do 5 szklanek mleka roślinnego (najlepiej migdałowe)
1/5 szklanki oleju
Sól i cukier brązowy (lub cokolwiek innego co uważamy za zdrowe do słodzenia) do smaku
Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Jeżeli naleśniki okażą się za gęste to dolewamy mleka. Najlepiej dodać ciepłe mleko, aby siemię lniane szybciej wytworzyło „klej”. Miksujemy wszystkie skladniki w blenderze lub malakserze. Wychodzi ok. 14 naleśników.
Nadzienie
1 kostka tofu (400g)
1 banan (albo agave syrop)
Mleko migdałowe (może też być sojowe, albo kokosowe)
Szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki do nadzienia mieszamy w blenderze albo malakserze. Dodajemy taką ilość mleka, aby uzyskać kremową masę.
Na upieczone naleśniki nakładamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami i zawijamy. Są smaczne i syte, po 2 naleśnikach nie ma miejsca na więcej.
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/nalesniki-razowe-z-truskawkami-i-tofu/