Dieta śródziemnomorska a choroby stawów
Przez
mgr Emilia Słociak
|
Ostatnia aktualizacja:
8 lipca, 2019

Najczęściej występującą chorobą reumatoidalną jest RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów. Objawy z nią związane, są najczęściej dotkliwie i w znacznym stopniu mogą utrudniać zwykłe czynności życiowe.
Szwedzcy uczeni przeprowadzili badania mające odpowiedzieć na pytanie, czy sposób żywienia może zmniejszyć nasilenie dolegliwości związane z RZS. Wybrano reprezentatywną grupę chorych, którzy żywili się w przyszpitalnej stołówce. Połowa z nich (wybrana losowo) otrzymywała zestaw posiłków typowy dla kuchni szwedzkiej (zbliżonej do tradycyjnej kuchni polskiej). Natomiast druga część spożywała posiłki charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej, czyli z małą zawartością produktów mięsnych, a obfitujące w warzywa, owoce i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Po 12 tygodniach okazało się, że chorzy otrzymujący dietę śródziemnomorską mieli zdecydowanie mniejsze nasilenie dolegliwości reumatycznych. Co więcej, również uległy redukcji wskaźniki biochemiczne, charakterystyczne dla stanu zapalnego, oraz poprawił się zakres ruchów tułowia i kończyn. Naukowcy uważają, że korzystny wpływ tej diety związany jest z dużą zawartością składników o działaniu antyoksydacyjnym oraz obecnością nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wykazujących działanie przeciwzapalne i immunostymulacyjne (usprawniające system odpornościowy).
Również badacze z kilku innych ośrodków naukowych, doszli do podobnych wniosków. Tak więc, do zalet diety śródziemnomorskiej, oprócz znanego już dobroczynnego jej wpływu na układ krążenia, układ trawienny, oraz działania przeciwnowotworowego, należy dołączyć jej pozytywny wpływ na różnego rodzaju choroby stawów. Z pewnością dieta śródziemnomorska ma jeszcze wiele innych zalet i tajemnic, o których niebawem doniosą nam kolejne odkrycia naukowców.
Cechy charakterystyczne tradycyjnej diety śródziemnomorskiej:
1. Duża zawartość produktów pochodzenia roślinnego (owoców, warzyw, chleba i innych produktów zbożowych, ziemniaków, nasion strączkowych, orzechów i nasion).
2. Spożywanie minimalnie przetworzonych, świeżych, sezonowych produktów pochodzących z lokalnego rynku.
3. Spożywanie owoców jako typowego codziennego deseru.
4. Spożywanie tłuszczów roślinnych np. oliwa z oliwek.
5. Ograniczenia w spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, szczególnie czerwonego mięsa oraz tłustych produktów nabiałowych.
6. Ograniczenia w spożyciu produktów zawierających cukry rafinowane.
Emilia Słociak
Na wiosenny stół dla osób zmagających się z chorobą RZS, ale nie tylko, polecamy twarożek z migdałów.
Składniki:
1 szklanka namoczonych i obranych migdałów
ok. 70 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
ok. 3/4 łyżeczki soli (do smaku)
1 mały ząbek czosnku
pieprz ziołowy do smaku
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Migdały miksujemy z oliwą i przyprawami w robocie kuchennym lub blenderze dodając powoli wodę.
Podajemy ze szczypiorkem lub rzodkiewką.
Możemy zrobić taki serek na słodko. Nie dodajemy wówczas czosnku i pieprzu, a zamiast wody można dodać mleko roślinne. Można dosłodzić i podawać z owocami lub dżemem.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/wiosenny-twarozek-z-migdalow/