Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Dlaczego warto sięgać po żywność ekologiczną?

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje posiłki są pełnowartościowe, odżywcze i zdrowe, to postaw na eko-żywność. Żywność ekologiczna odnosi się do żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania  nawozów sztucznych oraz pestycydów.

Rolnictwo ekologiczne chroni bioróżnorodność gatunkową, dba o wysoką żyzność gleby, a także w sposób pozytywny kształtuje krajobraz wiejski. Jednak przede wszystkim ma na celu wyprodukowanie zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności. Produkty BIO wolne są od konserwantów, spulchniaczy, antybiotyków, hormonów, sztucznych barwników czy polepszaczy smaku, takich jak np. glutaminian sodu. Produkty ekologiczne mają także więcej witamin, minerałów oraz innych cennych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu niż żywność wyprodukowana w konwencjonalny sposób. Zachęcamy więc, aby „zwykłe” pożywienie zamienić na ekologiczne. Produkty ekologiczne potocznie nazywane są również organicznymi czy naturalnymi. Jednak nie każdy towar określany jako „naturalny” jest ekologiczny.

 

PO CZYM POZNAĆ, ŻE DANY PRODUKT JEST EKO, BIO CZY ORGANIC?

Po czym więc poznać, że towar, po który sięgamy jest bio, eko bądź organic? Otóż na opakowaniu każdego produktu ekologicznego zobaczyć można charakterystyczne logo – symbol graficzny oznaczający ekożywność – zielony liść z gwiazdkami. Każdy ekoprodukt w krajach Unii Europejskiej musi także mieć specjalny certyfikat, wystawiony przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, np. Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG. Certyfikat dotyczy konkretnego wyrobu wytwarzanego przez konkretnego producenta i jest przyznawany zazwyczaj na rok. Po tym czasie produkt jest ponownie poddawany kolejnym badaniom, aby uzyskać powtórnie certyfikat. Do otrzymania takiego certyfikatu jest jednak daleka i długa droga. Każdy produkt ubiegający się o miano ekoproduktu poddawany jest licznym testom oraz badaniom. Eksperci sprawdzają, czy pochodzi on z upraw odległych od szlaków komunikacyjnych i zakładów przemysłowych; badają także stan gleby, na której rósł, i czy na żadnym etapie wytwarzania nie był testowany na zwierzętach. 

źródło: http://www.vitanatura.pl/page/

0 komentarze

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry