Przez żołądek do serca

Przez | Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2019

Przez żołądek do serca

Serce wymaga nieustannej troski, a my nie zawsze o nim pamiętamy. Chociaż doskonale wiemy, że właściwe odżywianie ma wielkie znaczenie dla jego sprawności, najczęściej do stołu zasiadamy w celach przyjemnościowych, nie pytając: czy zdrowe, ale: czy smaczne.

Z myślą o sprawności mięśnia sercowego trzeba pamiętać, aby dieta była bogata w błonnik, sterole roślinne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy antyoksydacyjne.

Błonnik

Błonnik łączy się z cholesterolem w jelicie i nie dopuszcza do jego wchłaniania. Dzięki temu wyraźnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Właściwa ilość błonnika w diecie ma również duże znaczenie dla utrzymania odpowiedniej masy ciała, zmniejsza bowiem wartość kaloryczną diety. Źródłem błonnika są nierafinowane produkty pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce, produkty zbożowe, nasiona strączkowe).

Sterole roślinne

Ważna dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu jest odpowiednia podaż w diecie steroli roślinnych. Występują one tylko w tłuszczach pochodzenia roślinnego czyli w olejach. Sterole roślinne konkurują z cholesterolem w przewodzie pokarmowym o dostęp do receptorów, przy udziale których są wchłaniane. Im więcej steroli roślinnych w diecie tym mniej cholesterolu we krwi. Dieta bogata w pokarmy roślinne dostarcza odpowiedniej ilości cennych steroli.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Aby zachować elastyczność naczyń wieńcowych i zapobiegać rozwojowi procesów miażdżycowych w diecie konieczna jest obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, których bogactwo występuje we wszystkich nasionach oleistych takich jak słonecznik, soja, kukurydza, orzechy, siemię lniane, pestki dyni.

Witaminy antyoksydacyjne

Witaminy A, C, E oraz magnez z witaminą B6 wpływają korzystnie na mięsień sercowy. Obfitują w nie warzywa, owoce, oleje, nasiona słonecznika, orzechy włoskie i laskowe oraz migdały. 

Podobne artykuły