Surówka z selera i orzechów

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Surówka z selera i orzechów

Surówka z selera jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko – najlepiej kwaśne – oraz lekko podprażony słonecznik i orzechy włoskie, czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego, ale ta z olejem winogronowym jest delikatna w smaku.

Dla urozmaicenia można do niej dodać sparzone rodzynki, ale nie jest to konieczne.

Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach.W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. 

Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.

W moim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy  jej jeszcze nie znają bardzo gorąco polecam.

Podobne artykuły