Bagietki z Quinoa i nasionami Chia. Chleb naturalnie wzbogacony dużą ilością antyoksydantów, witamin, błonnika, itp. Dodatkiem będą starożytne nasiona przyszłości, jak czasami nazywane są nasiona Chia. Dodatkiem jest również ryż peruwiański, który został ogłoszony przez FAO super ziarnem. Rok 2013 jest „Międzynarodowym Rokiem Quinoa.”
Przebogata kanapka zrobiona z takiego pieczywa nie potrzebuje wiele, no może tylko dobrze dojrzałe avocado z cebulką…
Składniki
- 0.67 szklanki mąki z ryżu peruwiańskiego (quinoa),
- 0.25 szklanki nasion chia zalanych
- 1/2 szklanką ciepłej wody,
- 2.75 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1.5 szklanki mąki żytniej,
- 1 szklanki mąki pszennej białej,
- 1 szklanki mleka sojowego domowej roboty,
- 1.75 szklanki wody,
- 2 łyżki drożdży suchych
Sposób przyrządzenia
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Suche składniki mieszamy razem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wygniatamy ok. 5 min. i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu mieszamy dokładnie, formujemy bagietki 2 długie i jedną okrągłą, posypujemy ziołami i ziarnem sezamu.
- Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – ma podwoić swoją objętość.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 30-40 min.