Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp. lepiej poświęcić czas na pieczenie zdrowego chleba z mąki z pełnego przemiału. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Chleb domowy z mąki razowej
Składniki
- 2 łyżki drożdży (suchych),
- 4 szklanki pszennej mąki z pełnego przemiału,
- 1 szklanka mąki białej pszennej,
- 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału,
- 0.75 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika,
- 1 szklanka łuskanych pestek dyni,
- 4 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia
- Drożdże wymieszać z 1 szklanki ciepłej wody. Wymieszać razem składniki suche z rozpuszczonymi drożdżmi i wyrabiać całość przez 5 min. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu wyrobić powtórnie podzielić i wyłożyć do wysmarowanych olejem blaszek i następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 200°C (375°F) 1 godz. 15 min. albo aż chleb będzie lekko brązowy na wierzchu. Spożywać po ostudzeniu.