Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Cukier niszczy zdrowie naszych dzieci

Cukier niszczy zdrowie naszych dzieci

Wielu rodziców, mających na uwadze zdrowie swoich dzieci, daje im na śniadanie szklankę soku i miskę płatków oraz pozwala na jedzenie słodyczy. Nie wiedzą, że w ten sposób aplikują im bombę cukrową.

Następstwa jedzenia cukru

Częste choroby u dzieci, takie jak schorzenia skóry, przewlekłe zmęczenie, alergie, problemy ze snem, ogólne zaburzenie działania układu odpornościowego a nawet problemy emocjonalne i psychiczne wszelkiego typu – mają swoje podłoże w zaburzeniach jelitowych. Cukier oraz wszelkie wysoko przetworzone produkty spożywcze wzmagają problemy trawienne.

Niebezpieczne pasożyty

Jakkolwiek jedzenie słodkich dań i słodyczy dostarcza dzieciom często ogromnej przyjemności, pamiętajmy jednak, że podając je, narażamy nasze pociechy na poważne niebezpieczeństwa. Słodkości sprzyjają rozrostowi szkodliwych grzybów w przewodzie pokarmowym. Badania pokazują, że te niewielkie pasożytnicze organizmy, zupełnie nie- szkodliwe w pojedynkę, mogą zrujnować zdrowie dziecka, kiedy pozwolimy, aby skolonizowały jelita. Dzieci, które nadużywają cukru, karmią te bardzo niemiłe pasożyty, głównie drożdżaki z rodziny Candida albicans. Być może niewielu rodziców zdaje sobie sprawę, że są one obecne w ciele każdego dziecka już od urodzenia. Gdy układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo, grzyby nie mnożą się, więc nie stwarzają zagrożenia – prawidłowa flora bakteryjna trzyma je w ryzach. Sytuacja radykalnie się zmienia, gdy zakłócimy tę równowagę, np. przez zastosowanie antybiotyków. Grzyby Candida zakładają w organizmie dosłownie kolonie, wywierając biochemiczną presję, abyśmy dostarczali im odpowiedniej ilości cukrów – ich podstawowego pożywienia – i powodują różnorodne przykre objawy chorobowe.

Niebezpieczne uzależnienie od cukru

Nadmierne spożycie cukru zaburza florę bakteryjną. Bakterie jelitowe żywią się cukrem i bardzo szybko przyzwyczajają się do jego dużych ilości. U dzieci prowadzi to do rodzaju uzależnienia i dlatego też tak trudno jest całkowicie zrezygnować z jedzenia słodyczy. Niekorzystny wpływ słodyczy polega również na tym, że często odbierają one dzieciom apetyt, prowadzą do nadwagi, zmieniają dobre przyzwyczajenia żywieniowe i powoli zaczynają uzależniać… “Co trzecie małe dziecko w wieku do 3 lat ma nadwagę…”- twierdzi prof. Jürgen Kleinstein. Według dziesięcioletnich badań prowadzonych przez Uniwersytet w Magdeburgu dzieci ciągle przybierają na wadze.

Zgubna słodycz

Następstwem diety obfitującej w słodycze, słodkie soki, skrobię jest znaczne ograniczenie wchłaniania w jelitach większości składników odżywczych, pochodzących z jedzenia. Jeśli pozwalamy dzieciom na spożywanie produktów bogatych w cukier, po pierwsze: znacznie ograniczamy dostępność witamin i minerałów, które zjadłyby w postaci na przykład bogatego w wartości odżywcze owocu, po drugie: „niszczymy” ich jelita, które nie wchłaniają dobrze pozostałych składników. Stąd szybka droga do niedożywienia i szeregu chorób z tym związanych.

Co mogą rodzice?

Jeżeli do tej pory w diecie dziecka było za dużo cukru – uświadomienie sobie tego faktu przez rodzica może być pierwszym krokiem do zmiany. Nie oznacza to jednak, że przebiegnie ona łatwo i bez protestu. Pierwsza reakcja dziecka na zredukowaną podaż cukru w diecie nie będzie miła i rodzic podejmujący się odstawienia swojej pociesze cukru, może spodziewać się protestów i walki o powrót dawnego, przesyconego cukrem jedzenia. Pamiętajmy jednak, że od prawidłowego funkcjonowania jelit zależy bardzo wiele – od zdrowia fizycznego, aż po samopoczucie psychiczne.

Niniejszy artykuł pochodzi z kwartalnika Zdrowie z wyboru nr 62/2018

Zdrowie z wyboru 62/2018

Kup teraz

0 komentarze

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry