Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Jak zapobiegać grypie i przeziębieniu?

JAK ZAPOBIEGAĆ GRYPIE I PRZEZIĘBIENIU?

Znowu zaczął się katar u twoich dzieci? Cała rodzina kaszle, a rano obudził cię ból gardła? Sezon na grypę i przeziębiania w pełni – warto więc dowiedzieć się jak w naturalny sposób nabrać odporności.

CO WPŁYWA NA ODPORNOŚĆ?

Na sprawność naszego układu odpornościowego wpływa wiele czynników. Prowadząc właściwy tryb życia(odpowiednie odżywianie, aktywność fizyczna, odpoczynek, sen), możemy mieć silny, odporny na infekcje organizm.

CO OZNACZA „ODPOWIEDNIA DIETA” W PROFILAKTYCE PRZEZIĘBIEŃ?

Urozmaicona, bogata w składniki odżywcze dieta, może znacząco poprawić stan naszego zdrowia. Warto zwrócić uwagę na to, co jemy – po jakimś czasie zmiana stylu odżywania przyniesie efekty.

Warto, by na naszym stole częściej gościły rośliny strączkowe (soja, soczewica czerwona i zielona, groch, cieciorka, fasole – biała, czerwona, czarna, mung). W połączeniu z produktami zbożowymi, najlepiej z pełnego ziarna, kaszami i ryżem tworzą pełnowartościowe białko, a poza tym stanowią bogactwo składników mineralnych i witamin wspierających naszą odporność – żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, kwasu foliowy, witaminy z grupy B i błonnik. 

Niedocenione są często także orzechy, nasiona lnu, słonecznika i dyni. Spożywając je dostarczamy organizmowi  nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3, które znajdują się również w morskich rybach. Spełniają one w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Poza wzmacnianiem układu immunologicznego, działają też korzystnie na mózg, stawy, drogi oddechowe, skórę, są także niezbędne dzieciom żeby się zdrowo rozwijały. (Więcej o orzechach przeczytasz tutaj)

OWOCE I WARZYWA

Jeśli chcemy być zdrowi i odporni, nie możemy zapomnieć o jedzeniu 5-6 porcji warzyw i owoców dziennie (jak najwięcej na surowo). 

Może się to wydawać trudne, zwłaszcza zimą, jednak pamiętajmy, że jako „porcję” liczymy też np. szklankę soku owocowego lub warzywnego – ważne jednak, aby był to prawdziwy, 100% sok . W naszej ofercie znajduje się wiele takich soków. Dobrym źródłem są też kiszonki (kapusta, ogórki), kiełki (link), cytrusy. 

Wybierając warzywa i owoce warto zwrócić uwagę żeby były to produkty ekologiczne – uprawiane bez sztucznych nawozów i  pestycydów. 

NATURALNE WITAMINY

Warto szukać w jedzeniu naturalnych źródeł witamin.

Beta karoten znajdziemy w owocach  i warzywach o barwie żółtej, pomarańczowej, czerwonej i zielonej(np. morele, brzoskwinie, pomarańcza, marchew, dynia, cukinia, papryka, pomidory, szpinak, brukselka, brokuły, sałata).

Naturalna witamina C zawarta jest w  większości warzyw i owoców, ale w największej ilości znajduje się ona w owocach róży , czarnej porzeczce, truskawkach, kiwi, cytrusach, papryce, natce pietruszki, brokułach, kapuście, rzeżusze. Działanie tej witaminy wspomaga obecność cynku(np. w fasoli, grochu, orzechach, pestkach dyni i słonecznika).

 

CENNE OWOCE GOJI 

Warto zjadać też  owoce Goji (suszone lub w postaci soku), które oprócz licznych witamin i składników mineralnych, mają w swoim składzie jeszcze inne substancje antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, wzmacniające odporność i działające korzystnie na wzrok.

 

NATURALNE ANTYBIOTYKI I PROBIOTYKI

Kiszona kapusta i ogórki, a także naturalne jogurty z korzystnymi bakteriami to naturalne probiotyki mające duże znaczenie w budowaniu odporności. Cebula i czosnek natomiast działają zabójczo na wirusy, bakterie i grzyby – uważane za naturalne antybiotyki. Podobnie imbir, który dodatkowo nas rozgrzewa. Włączenie tych produktów do diety może nam bardzo pomóc w okresie większej zachorowalności na infekcje.

SPADEK ODPORNOŚCI 

Niektóre produkty i nawyki żywieniowe przyczyniają się do spadku odporności. Należy tutaj wymienić spożywanie cukru i słodyczy. Cukier hamuje zdolność białych krwinek do niszczenia  zarazków. Lepiej więc z niego zrezygnować i zastąpić wartościowszym miodem(ale też nie przesadzać ), ksylitolem (cukrem brzozowym), bądź stewią. 

Do czynników osłabiających układ immunologiczny zalicza się także alkohol (działa jak cukier) i kofeinę (kawa, herbata, cola), które zaburzają  wchłanianie składników odżywczych. Naszej odporności nie służy również stres, ponieważ hamuje wytwarzanie białych krwinek.

SUPLEMENTACJA WITAMINY D

Ze względu na niewielką ilość słońca powinno się suplementować witaminę D. Nie dotyczy to tylko dzieci, ale także dorosłych. 

 

Wiesława Skrzypczak – Dietetyk

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.