Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Świąteczne pasztety na wegańską nutę

Każdy, kto jest miłośnikiem pasztetów wie, że można dodawać dowolne składniki jarskie i samemu skomponować pyszny  pasztet, który w kuchni wegańskiej uchodzi za danie nie tylko świąteczne lecz na każdą okazję.

Dla jednych to sprawdzony i smakowity sposób na wykorzystanie resztek z obiadu, dla innych – skomplikowana i pilnie strzeżona sztuka tworzenia mniej lub bardziej wyszukanych smaków. Bez względu na wszystko, roszkoszując się światecznym, wegańskim pasztetem, warto wiedzieć, że taki pasztet zawiera dużą dawkę błonnika i składników odżywczych.

Sztuka robienia pasztetów to również sztuka zdobienia. W kuchni staropolskiej znanej ze wszelkiego rodzaju pasztetów z dziczyzny, mięs hodowlanych, pasztety miały bardzo fantazyjne formy. Pasztet musiał bowiem olśniewać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Stąd ornamenty, motywy roślinne z ciasta, paseczki, wzorki, specjalne formy – a wszystko po to, by zachwycić domowników i gości. Nasze propozycje ze www.zdrowienatalerzu.pl na świąteczny stół może nie mają tak fantazyjnych wzorów, ale na pewno zachwycą wyjątkowym smakiem.

Pasztet z tofu – wegański „indyk”

Składniki:

2 kostki tofu twardego  (ok. 800g)

1 szklanka zmielonych  na mąkę płatków owsianych

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki ketchupu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki soli

2 suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)

2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

Tofu odciskamy z nadmiaru wody – kładziemy na talerz, przykrywamy drugim talerzem na wierzchu którego kładziemy jakieś obciążenie. Zostawiamy na 1.5-2h aby woda odciekła.

Odciśnięte tofu miksujemy z resztą składników w robocie kuchennym, doprawiając do smaku.

Nadzienie:

1 duża cebula pokrojona w kostkę

25 dkg pieczarek pokrojonch w kostkę

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1 marchewka pokrojona w krążki lub kostki

1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej soczewicy zielonej lub ugotowanego ziemniaka

2 kromki chleba razowego pokrojonego w drobną kostkę

przyprawy:

1 łyżeczka wędzonej papryki lub tzw. liquid smoke

2 łyżki płatków drożdżowych

przyprawa warzywna, tymianek, pieprz ziołowy, sól ziołowa lub lekko pikantną przyprawę do grila.

Wykonanie:

Cebulę, pieczarki i marchewkę podsmażamy na oleju. Doprawiamy, dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kosteczkę kromkę chleba.

Do posmarowanej olejem i posypanej sproszkowaną czerwoną papryką foremki (uzyskujemy przez to ten piękny kolor) wykładamy na brzegi zmiksowane tofu (najlepiej łyżką, którą moczymy w oleju – masa z tofu ma konsystencję gęstego kremu), potem dodajemy nadzienie i przykrywamy resztą masy z tofu, smarując wierzch olejem.

Pieczemy w piekarniku w temp. 350F (180C) przez ok. 1.15 godziny.

W czasie pieczenia nasza pieczeń  najpierw rośnie dość wysoko, a po wyjęciu z piekarnika opada. Po lekkim ostudzeniu można wyjąć z blaszki. Przed podaniem spryskać delikatnie olejem to sprawia, że pieczeń prezentuje się ładniej.

źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/weganski-indyk/ 

Świąteczny pasztecik

Składniki:

1 szklanka ugotowanej cieciorki

1 szklanka ugotowanej soczewicy czerownej

1 szklanka ugotowanej granulowanej proteiny sojowej

3/4 szklanki ugotowanych płatków owsianych

2 łyżki sosu pomidorowego

bułka tarta

3 ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki płatków drożdżowych

przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne

 Wykonanie:

Cebulę podsmażamy z przyprawami dodając na koniec płatki drożdżowe.

Miksujemy wszystkie składniki oprócz proteiny sojowej w robocie kuchennym. Dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję odpowiednią do pasztetu.

Nakładamy do  foremki i pieczemy w temperaturze 180C (365F) 40 min.

Przed podaniem wyjąć z foremki posmarować ketchupem lub musztardą i opsypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Pokroić i podać np. na liściach szpinaku.

źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/swiateczny-pasztecik/

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.