Każdy, kto jest miłośnikiem pasztetów wie, że można dodawać dowolne składniki jarskie i samemu skomponować pyszny pasztet, który w kuchni wegańskiej uchodzi za danie nie tylko świąteczne lecz na każdą okazję.
Dla jednych to sprawdzony i smakowity sposób na wykorzystanie resztek z obiadu, dla innych – skomplikowana i pilnie strzeżona sztuka tworzenia mniej lub bardziej wyszukanych smaków. Bez względu na wszystko, roszkoszując się światecznym, wegańskim pasztetem, warto wiedzieć, że taki pasztet zawiera dużą dawkę błonnika i składników odżywczych.
Sztuka robienia pasztetów to również sztuka zdobienia. W kuchni staropolskiej znanej ze wszelkiego rodzaju pasztetów z dziczyzny, mięs hodowlanych, pasztety miały bardzo fantazyjne formy. Pasztet musiał bowiem olśniewać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Stąd ornamenty, motywy roślinne z ciasta, paseczki, wzorki, specjalne formy – a wszystko po to, by zachwycić domowników i gości. Nasze propozycje ze www.zdrowienatalerzu.pl na świąteczny stół może nie mają tak fantazyjnych wzorów, ale na pewno zachwycą wyjątkowym smakiem.
Pasztet z tofu – wegański „indyk”
Składniki:
2 kostki tofu twardego (ok. 800g)
1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
2 suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)
2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
Tofu odciskamy z nadmiaru wody – kładziemy na talerz, przykrywamy drugim talerzem na wierzchu którego kładziemy jakieś obciążenie. Zostawiamy na 1.5-2h aby woda odciekła.
Odciśnięte tofu miksujemy z resztą składników w robocie kuchennym, doprawiając do smaku.
Nadzienie:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
25 dkg pieczarek pokrojonch w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 marchewka pokrojona w krążki lub kostki
1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej soczewicy zielonej lub ugotowanego ziemniaka
2 kromki chleba razowego pokrojonego w drobną kostkę
przyprawy:
1 łyżeczka wędzonej papryki lub tzw. liquid smoke
2 łyżki płatków drożdżowych
przyprawa warzywna, tymianek, pieprz ziołowy, sól ziołowa lub lekko pikantną przyprawę do grila.
Wykonanie:
Cebulę, pieczarki i marchewkę podsmażamy na oleju. Doprawiamy, dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kosteczkę kromkę chleba.
Do posmarowanej olejem i posypanej sproszkowaną czerwoną papryką foremki (uzyskujemy przez to ten piękny kolor) wykładamy na brzegi zmiksowane tofu (najlepiej łyżką, którą moczymy w oleju – masa z tofu ma konsystencję gęstego kremu), potem dodajemy nadzienie i przykrywamy resztą masy z tofu, smarując wierzch olejem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 350F (180C) przez ok. 1.15 godziny.
W czasie pieczenia nasza pieczeń najpierw rośnie dość wysoko, a po wyjęciu z piekarnika opada. Po lekkim ostudzeniu można wyjąć z blaszki. Przed podaniem spryskać delikatnie olejem to sprawia, że pieczeń prezentuje się ładniej.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/weganski-indyk/
Świąteczny pasztecik
Składniki:
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 szklanka ugotowanej soczewicy czerownej
1 szklanka ugotowanej granulowanej proteiny sojowej
3/4 szklanki ugotowanych płatków owsianych
2 łyżki sosu pomidorowego
bułka tarta
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki płatków drożdżowych
przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy z przyprawami dodając na koniec płatki drożdżowe.
Miksujemy wszystkie składniki oprócz proteiny sojowej w robocie kuchennym. Dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję odpowiednią do pasztetu.
Nakładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180C (365F) 40 min.
Przed podaniem wyjąć z foremki posmarować ketchupem lub musztardą i opsypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Pokroić i podać np. na liściach szpinaku.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/swiateczny-pasztecik/