Banany – właściwości
Przez
mgr Emilia Słociak
|
Ostatnia aktualizacja:
11 lipca, 2019

Banany są chyba najpopularniejszym owocem południowym w Polsce. Jako jadalna roślina użytkowa, zajmuje czwarte miejsce (trzy pierwsze stanowią podstawowe zboża). Szacuje się, że na całym świecie, banany są stałym składnikiem diety ponad 1,5 mld ludzi.
Można je kupić przez cały rok. Wygodne i higieniczne „opakowanie” w skórkę sprawia, że banany są zawsze świeżą i poręczną przekąską również poza domem. Ceni się je ze względu na smak, lekkostrawność i walory zdrowotne.
Banany są bogatym źródłem potasu, błonnika, witaminy C, skrobi oraz karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym.
Są doskonałym „zastrzykiem” energetycznym – dają bowiem szybkie poczucie sytości dzięki obecności w nich cukrów prostych, a jednocześnie zawarta w nich skrobia (cukier złożony) pełni rolę istotnego spichlerza energii.
Ponadto miąższ banana działa jak swego rodzaju wyściółka błony śluzowej żołądka, dzięki czemu chroni ją przed kwaśnym działaniem soków trawiennych. Duża zawartość potasusprawia, że banany są polecane osobom z problemami układu krążenia, a szczególnie z nadciśnieniem tętniczym.
Te smaczne owoce są ostatnio coraz częściej obiektem badań genetyków. Okazało się, że cała informacja genetyczna banana zapisana jest zaledwie na 11 chromosomach. Jest to jeden z najmniejszych genomów roślin użytkowych (10-krotnie mniejszy od jęczmienia i 40-krotnie mniejszy od pszenicy).
Naukowcy badają te zagadnienia nie tylko w kategoriach ciekawostek przyrodniczych, ale ma to również całkiem praktyczne znaczenie dla setek tysięcy, a nawet milionów afrykańskich rodzin, dla których owoce te stanowią podstawową pozycję w ich jadłospisie.
Liczba bananów hodowlanych powoli, ale systematycznie spada na skutek rozmaitych chorób wywołanych wirusami roślinnymi, grzybami, i innymi szkodnikami, które niszczą coraz więcej bananowych plantacji. Uczeni postanowili więc poznać dokładnie genom dzikich bananów azjatyckich, aby w nich szukać informacji, na podstawie których będą mogli opracować nowe odmiany bardziej odporne na najczęściej występujące choroby. Pozwoliło by to, przynajmniej na jakiś czas, zażegnać widmo głodu.
Warto wspomnieć jako ciekawostkę, iż genetycy twierdzą, że bez większych problemów można uzyskać i produkować całkowicie wyprostowane, albo spiralnie skręcone banany.
Zapewniają jednak, iż pod tym względem na pewno nie będą „poprawiać” natury.
Na koniec kilka praktycznych rad: najlepiej kupować i jeść banany lekko niedojrzałe tzn. żółte z widocznymi pojedynczymi miejscami zielonymi. Takie banany zawierają najkorzystniejsze ilości i proporcje wszystkich cennych składników odżywczych. Na pewno nie powinno się kupować bananów przejrzałych „kropkowanych” mimo, że mogą nas kusić niższą ceną. Te owoce zawierają duże ilości niekorzystnych metabolitów cukrów, oraz znaczne ilości histaminy, która u osób z tendencjami do alergii, mogą zaostrzać chorobę.