Przełomem w leczeniu raka jest wykazanie wpływu produktów roślinnych na zatrzymanie bądź spowolnienie przebiegu chorób nowotworowych.
Profilaktykę i leczenie choroby nowotworowej należy wspierać właściwą dietą:
1. obfitującą w substancje tochemiczne (zawarte w warzywach i owocach) i inne składniki organiczne chroniące przed rakiem
2. bogatą w produkty wzmacniające pracę układu odpornościowego, a ograniczającą ilość toksyn w codziennej racji pokarmowej
3. pozbawioną lub zawierającą jak najmniej substancji stymulujących rozwój nowotworów.
PRODUKTY SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA
– biały cukier
– biała mąka
– sól (zwłaszcza w dużych ilościach)
– substancje toksyczne dodawane do żywności
– tłuszcze utwardzane z zawartością izomerów trans (pochodzących z przetworzonych tłuszczów) – obecne między innymi w większości ciast, ciastek, słodyczy dostępnych na rynku, we wszelkiego rodzaju fast-foodach
– nadmiar tłuszczów zwierzęcych w diecie
– sztuczne środki chemiczne dodawane do żywności (poprawiacze smaku, zapachu, zastępujące substancje naturalne)
– spożywane na co dzień wędliny, nabiał, mięso z dużych hodowli przemysłowych.
Również sposób przygotowywania potraw może mieć znaczący wpływ na powstawanie nowotworów. Za najbardziej niebezpieczne uznaje się wędzenie, grilowanie, smażenie.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
1.Wprowadź do codziennego menu pełne ziarna zbóż (pszenicę zastąp orkiszem). Nierafinowane produkty zbożowe obok warzyw i owoców to podstawa diety (do 50 %); najważniejsze spośród kasz to: kasza jaglana, amarantusowa, qinoa.
2. Zamień mąkę białą na mąkę razową.
3. Zamień sól białą na sól niera nowaną.
4. Wyeliminuj z diety cukier – można go zastąpić stewią lub suszonymi owocami.
5. Zamień olej rafinowany na oliwę i oleje z pierwszego tłoczenia i tłoczone na zimno. Szczególnie istotny w zdrowej diecie jest olej lniany. Nie powinno się go podgrzewać, a przechowywać należy w lodówce.
6. Codziennie jedz przynajmniej pół kilograma warzyw, zarówno gotowanych, jak i surowych. Kupuj warzywa lokalnie i jadaj sezonowo, najlepiej z upraw ekologicznych.
7. Mięso możesz zastąpić warzywami strączkowymi.
8. Orzechy i nasiona są źródłem wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, a także błonnika, wapnia, witamin A, B i E oraz i licznych mikro- i makroelementów.
9. Ogranicz spożywanie produktów będących źródłem białka zwierzęcego.
BARDZO DOBRA WIADOMOŚĆ
Przełomem w leczeniu raka jest wykazanie wpływu roślin na zatrzymanie bądź spowolnienie przebiegu chorób nowotworowych.
Szczególne znaczenie przypisuje się substancjom fitochemicznym. Ich wyjątkowe właściwości związane są z ingerencją w procesy związane z powstawaniem i rozwojem nowotworów.
Chcąc uchronić się przed rakiem lub wygrać z nim walkę, warto pamiętać, aby w codziennej diecie spożywać następujące produkty:
– świeże warzywa i owoce, ze szczególnym uwzględnieniem aronii, borówki, czarnej porzeczki, bzu czarnego, dzikiej róży, żurawiny, które zawierają witaminę C, antocyjany, karotenoidy, bioflawonoidy
– oleje roślinne, głównie olej lniany i oliwa zawierające witaminę E, kwasy omega-3
– przyprawy roślinne (rozmaryn, bazylia, szałwia, estragon)
herbaty zielone i herbaty fermentowane czerwone, bogate w garbniki, katechiny
– soja i jej przetwory z zawartością toestrogenów
– zarodki zbóż zawierające selen.
Antynowotworowe menu wg doktora Beliveau (dzienna porcja)
brukselka, brokuł, kalafior, kapusta | 1/2 miseczki |
czosnek | 2 ząbki |
szpinak | 1/2 miseczki |
tofu | 1/2 miseczki |
świeżo mielone siemię lniane | 1 łyżka |
pomidor (przecier domowy) | 1 łyżka |
kurkuma | 1 łyżeczka |
żurawina suszona (umyta) | 1/2 miseczki |
winogrona | 1/2 filiżanki |
sok z owoców cytrusowych | 1 filiżanka |
Anna Kłosińska