Zupa krem (ala barszczyk) z buraczków to fantastyczna zmiana w tradycyjnym polskim jadłospisie. Jakoś długo nie mogłam się przełamać na zrobienie tego przepisu, ale wystarczyło, że raz spróbowałam u mojej przyjaciółki Kasi. Przepis na tyle mi zasmakował, że tym roku postanowiłam mój tradycyjny przepis na barszczyk zamienić na barszczyk-krem z uszkami. Zachęcam Was do sprawdzenia przepisu jak najszybciej.
Składniki
- 4 buraczki,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 szt. grzybów suszonych,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku
Sposób przyrządzenia
- Obrane i pokrojone buraczki gotujemy w bulionie warzywnym z grzybami, czosnkiem i przyprawami aż buraczki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze raz przyprawami i sokiem z cytryny.
- Po ugotowaniu miksujemy w blenderze.