15 minut i obiadek gotowy. Takie dania to dla wielu z nas idealne rozwiązanie, bo przecież jesteśmy tak zapracowani, że brakuje nam czasu i sił na długie gotowanie.
Ten przepis to połączenie prostoty, zdrowia oraz nutki oryginalnego smaku – kolendry, kokosa i curry. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to nie ma czego się obawiać. Podchodziłam do takich przepsiów z rezerwą tyko do pierwszej łyżki zupy, a potem… mniam!
W przepisie użyłam komosę ryżową, bo próbuje ją dać gdzie tylko to możliwe ze względu na jej niezwykłe wartości.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-z-czerwonej-soczewicy-curry-i-mleka-kokosowego/
Zupa z czerwonej soczewicy, curry i mleka kokosowego
Porcja:
10
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka pokrojona w plasterki lub kostkę,
- 1 pałka selera naciowego,
- 1.5 łyżeczki żołtej curry,
- 0.33 szklanki ryżu lub komosy ryżowej,
- 0.75 szklanka mleka kokosowego,
- 1.5 yżeczki sproszkowanego imbiru,
- 1 łyżka świeżego, drobno posiekanego,
- 4 szklanek wody lub bulionu warzywnego,
- 1 pęczek natki kolendry lub pietruszki sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
- Cebulę, czosnek i seler kroimy na kosteczkę i podsmażamy na oleju z marchewką i komosą ryżową
- Dodajemy resztę składników oprócz mleka kokosowego i natki kolendry
- Gotujemy do miękkości przez ok. 20 min.
- Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe (zamiast mleka możemy dodać kilka łyżek majonezu z ziemniaka)
- Po ugotowaniu możemy zmiksować na krem
- Podajemy z posiekaną kolendrą.