Granola domowej roboty krucha, smaczna, pełna witamin, soli mineralnych, błonnika oraz zawierająca pełnowartościowe białko. Łatwa w wykonaniu, idealna na dobry początek nowego dnia. Pożywne śniadanie wpłynie nie tylko na lepszą wydajność w pracy ale także pomoże utrzymać właściwą wagę ciała.
Składniki
- 4 szklanki płatków owsianych,
- 0.5 szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
- 1 szklanka pestki słonecznika i dyni,
- 4 łyżka miód,
- 0.25 łyżeczka soli,
- 2 łyżka zmielone ziarna sezamu,
- 0.33 szklanka oleju,
- 0.25 szklanka wody
Sposób przyrządzenia
- Mieszamy w misce : płatki owsiane, pestki z dyni i słonecznika oraz pokrojone orzechy.
- W blenderze dobrze miksujemy olej, wodę, sól, miód i zmielone ziarna sezamu(opcjonalnie).
- Mieszankę z blendera wrzucamy do miski z płatkami i nasionami, dokładnie wszystko mieszamy.
- Pieczemy w piekarniku w temp 150°C (325ºF) ok. 1 godziny albo aż do uzyskania złotego koloru.
- Możemy podawać z mlekim, sokiem, owocami, jogurtem. Dobre nie tylko na śniadanie.