Spośród wszystkich zbóż owies może być regularnie spożywany na surowo ponieważ zawiera zdrowy tłuszcz i unikalny błonnik. Surowa owsianka to ulubiona potrawa górali z Karpat, a żywią się nią od pokoleń.
Rada kucharza
Trudno jest dostać świeży olej lniany, gdyż jego delikatne składniki szybko się psują. Można zamówić kilka butelek prosto z młyna lub sklepu ze zdrową żywnością i umieścić w lodówce, gdzie wytrzymają do 3 miesięcy.
Składniki
- 0.5 szklanki całych ziaren owsa,
- 0.5 szklanki wody,
- 0.25 szklanki jogurtu ekologicznego,
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju lnianego,
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 2 banany pokrojone lub rozgniecione,
- 1 łyżeczka pestek dyni
Sposób przyrządzenia
- Zmiel ziarna owsa do średniej grubości.
- Namocz je w misce z wodą w temperaturze pokojowej przez 15-30 minut.
- Wymieszaj jogurt, miód i olej lniany i dodaj do owsa. Wyciśnij sok z cytryny na banany. Wymieszaj wszystko razem.
- Posyp pestkami dyni i podaj.