Jak przemycić dzieciom (i nie tylko) warzywa? Np. taką marchewkę… Na pewno słyszeliście już o cieście marchewkowym ale czy już próbowaliście zrobić marchewkowe muesli? Moje dzieci za marchewką nie przepadają ale porcja muesli na śniadaniowym talerzu znika w ekspresowym tempie. Muesli może być świeże i sycące a podane z jabłkiem i orzechami wzbogaca walory odżywcze i smakowe z czego dzieciaki cieszą się najbardziej . Warto tu wspomnieć, iż wartościowe śniadanie zjedzone przed wyjściem do szkoły może poprawić ich zdolność uczenia się i koncentracji.
Składniki
- 0.5 szklanki płatków owsianych,
- 0.25 szklanki zimnej wody,
- 0.5 szklanki jogurtu ekologicznego,
- 1 łyżka świeżo zmielonych ziaren lnu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 0.5 łyżeczki zmielonego anyżu,
- 1 średnia marchewka,
- 2 dojrzałe jabłka,
- 2 łyżki orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia
- Namocz płatki na 15-30 minut w zimnej wodzie.
- W osobnej misce zmieszaj jogurt (lub mleczko migdałowe), siemię lniane, miód i anyż.
- Na tarce zetrzyj drobno marchew i grubo jabłka, wymieszaj z masą jogurtową i dodaj płatki.
- Całość wymieszaj. Posyp orzechami laskowymi i podaj.