Napój jest wypróbowany, najlepiej spożywać go przy pierwszych symptomach przeziębienia. Działa przeciwzapalnie (imbir), rozgrzewająco (papryka cayenne, imbir), wykrztuśnie (cebula, miód), ”antybiotycznie” (czosnek) i uodparniająco (naturalna wit. C – sok z cytryny). Można stosować także jako napój oczyszczający organizm.
Składniki
- 6 ząbków czosnku,
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 0.25 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1 średniej wielkości czerwona cebula,
- 1 korzenie imbiru ok. 12 cm,
- 1 L wody przefiltrowanej,
- miód do smaku
Sposób przyrządzenia
- Składniki miksujemy w blenderze z małą ilością wody. Dolewamy resztę wody i jeszcze raz wszystko dobrze miksujemy.
- „Wiórki” przecedzamy przez sitko (możemy je także wypić).
- Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.
- W celach leczniczych napój należy wypić w przeciągu 24 godzin. Wykonany wg podanego przepisu jest dość skoncentrowany. Do picia można rozcieńczyć.