Mniszek lekarski – jedno z najstarszych ziół leczniczych o szerokim zastosowaniu, uznaje się za środek tonizujący wątrobę, moczopędny i oczyszczający krew, zaś najlepszymi warzywami naturalnie oczyszczającymi organizm są buraki. Zachęcam do zrobienia “warzywniaczka” szczególnie wiosną, kiedy to na naszych łąkach pojawia się zielony mniszek.
Uwaga: Mniszek lekarski jest dostępny w kilku postaciach: suszonych liści, zasuszonego korzenia, herbaty, a także świeżych liści. Herbatę można przyrządzić z zasuszonego korzenia lub świeżych liści. Świeże liście należy po prostu ugotować na parze i użyć pozostałego płynu jako herbaty. W powyższym przepisie można użyć mniszka lekarskiego we wszystkich jego postaciach.
Składniki
- 3 marchewki,
- 1 szklanka wody,
- 1 cytryna,
- 1 burak,
- 1 łyżeczka liści mniszka
Sposób przyrządzenia
Zmiksuj wszystkie składniki na gęstą masę.