Niestety witaminy C nasz organizm nie może ani wyprodukować, ani magazynować, dlatego powinniśmy ją codziennie dostarczać. Proponuję, zamiast sięgać po tabletki poprostu zrobić sobie szejka, który zawiera niemalże potrójną porcję dziennego zapotrzebowania.
Dla przypomnienia, witamina C towarzyszy absorbcji żelaza i tworzeniu hemoglobiny, wzmaga odporność na zakażenia i pomaga w leczeniu ran. Przyczynia się do zapobiegania miażdżycy.
O tak bierzemy się już za obieranie pomarańczy. Dla mnie szejk najlepej smakje z sokiem z mango.
źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/szejk-witamina-c/
Szejk - witamina C
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 czerwony grejpfruit bez skórki,
- 2 pomarańcze bez skórki,
- 1 kiwi,
- 0.5 cytryny bez skórki soku z pomarańczowy, lub grapefruitowy albo mang, imbiru
Sposób przyrządzenia
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Przy wysokoobrotowych blenderach takich jak Vitamix lub Blendec polecam dodać parę kostek lodu.
- Porcja na 3 szklanki.