Unikaj nadwagi

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2019

Unikaj nadwagi

Obżarstwo i brak wstrzemięźliwości są podłożem największego moralnego upadku. Przejadanie się jest grzechem naszych czasów.

Szacuje się, że nadwaga i otyłość oraz brak ruchu fizycznego są odpowiedzialne za około 1/5–1/3 kilku z najczęstszych nowotworów, w szczególności nowotworu piersi (po przekwitaniu), okrężnicy, endometrium (śluzówki macicy), nerki oraz przełyku (gruczolakoraki) – jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Nawet osoby, które są bardzo otyłe, a ćwiczą regularnie i mają dobrą kondycję fizyczną, cechuje o połowę niższe ryzyko śmierci niż osoby mające prawidłową masę ciała, które nie są w dobrej kondycji (czasopismo „Journal of the American Medical Association”, 2004; 292:1232–1234, czasopismo „Medicine & Science in Sports & Exercise”, 1999; 31 (11 Suppl): S646–662, 32–34).

Wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, w skrócie BMI) powinien u każdego wynosić mniej niż 25, a obwód pasa być nie większy niż 102 cm dla mężczyzn i 88 cm dla kobiet. BMI oblicza się na podstawie masy ciała mierzonej w kilogramach podzielonej przez wysokość w metrach do kwadratu. Sposoby dietetyczne na uniknięcie nadwagi: a) nie podjadaj pomiędzy posiłkami, b) spożywaj więcej owoców i warzyw, szczególnie warzywa zielone i kapustne, c) spożywaj mniej mięsa – wegetarianie są o połowę mniej zagrożeni nadwagą niż osoby spożywające produkty mięsne, d) spożywaj raczej produkty pełnoziarniste niż rafinowane, e) unikaj słodzonych napojów bezalkoholowych i gazowanych, takich jak pepsi, tonik, oranżada, f) spożywaj więcej produktów bogatych w błonnik, np. różne gatunki roślin strączkowych, g) obniż spożycie tłuszczów zwierzęcych, h) spożywaj dwa posiłki dziennie (pomijaj kolację).

dr n. med. John A. Scharffenberg

Podobne artykuły