Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Strona Główna Profilaktyka

Wapń – poznaj najlepsze źródła wapnia

15 lutego 2016
w Profilaktyka
Czas czytania: 3 min
A A
0
Wapń – poznaj najlepsze źródła wapnia
631
UDOSTĘPNIENIA
3.5k
WYŚWIETLENIA
Share on FacebookShare on Twitter

Najzdrowsze źródła wapnia

Zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica) zawierają wapń i, w przeciwieństwie do mleka, są bogate w błonnik i inne antyrakowe substancje odżywcze.

Źródło wapnia mogą także stanowić suplementy diety oraz, mleko sojowe i podobne produkty z dodatkiem tego składnika. Dostępne są także soki owocowe z dodatkiem wapnia. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża dawka wapnia może być jednym z powodów, dla których konsumpcję mleka łączy się z nowotworami prostaty (wysoki poziom wapnia w organizmie przeszkadza w aktywacji witaminy D). Jeśli jest to prawda, powinieneś z rozwagą podchodzić do każdego produktu bogatego w wapń, w tym produktów wzbogaconych w wapń i suplementów diety. Biorąc to pod uwagę, zielone warzywa liściaste i fasola są najlepszym źródłem tego pierwiastka, gdyż zawierają go wystarczająco dużo, ale nie nadmierną ilość.

Sam wapń jednak, niezależnie od tego, z jakiego źródła pochodzi, nie uchroni cię przed osteoporozą. Przemysł nabiałowy wypromował picie mleka jako sposób na zapobieganie ubytkowi masy kostnej, ale badania wykazały jego praktyczną bezużyteczność.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania udowodnili, że dodatkowa dawka wapnia nie wpływa w żaden sposób na przyrost masy kostnej u dziewczynek w wieku 12-18 lat – czasie jej najbardziej intensywnego przyrostu10. Wzrostowi kości sprzyjały ćwiczenia fizyczne, a nie dodatkowa dawka wapnia. Podobne były wyniki trwających osiemnaście lat badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Harwarda na grupie 72 337 kobiet po menopauzie – konsumpcja wapnia pochodzącego z nabiału nie miała żadnego wpływu na siłę kości. Kobiety, dla których jedynym źródłem wapnia były produkty mleczne, nie zapewniały sobie praktycznie żadnej ochrony przed pęknięciem kości biodrowej, w przeciwieństwie do tych, które nie spożywały nabiału w ogóle lub w bardzo małych ilościach.

Jak więc chronić swoje kości?

Poniżej przedstawiamy najistotniejsze rzeczy, o których musisz pamiętać:

• Najważniejsze są ćwiczenia. Można powiedzieć, że kości potrzebują powodu, żeby żyć, a ćwiczenia fizyczne widocznie je wzmacniają.

• Witamina D – ze światła słonecznego czy suplementów diety – pomaga w utrzymaniu mocnych kości.

• Potrzebujesz wapnia, jednak badania wykazały, że 600 mg dziennie całkowicie wystarcza zdrowemu dorosłemu. Przyjmowanie większej dawki nie przynosi żadnych zauważalnych korzyści.

• Owoce i warzywa są źródłem witaminy C, która buduje kolagen formujący podstawową sieć tkanek w kościach.

Najważniejsze jest uświadomienie sobie faktu, że osteoporoza nie pojawia się w wyniku niewystarczającej konsumpcji wapnia, a raczej spowodowana jest zbyt szybkim wydalaniem wapnia z organizmu. Istnieją trzy główne przyczyny szybkiej utraty wapnia. Kontrolowanie tych czynników da ci swoistą władzę nad osteoporozą.

• Sód (sól) zakłóca metabolizm wapnia w nerkach, powodując jego wydalanie wraz z moczem. Aby zmniejszyć ilość konsumowanej soli, zachowaj ostrożność przy spożywaniu przetworzonych czy puszkowanych pokarmów oraz słonych przekąsek.

• Proteiny w produktach zwierzęcych są bogate w zawierające siarkę aminokwasy, które wypłukują wapń z kości, przesyłając go przez nerki do moczu. W ten sposób niepotrzebnie tracimy wapń z organizmu.

• Palacze szybko wypłukują wapń z organizmu.

Tabela: WAPŃ W PRODUKTACH ROŚLINNYCH 

* Szpinak zawiera kwas etanodiowy (szczawiowy), który utrudnia absorbcję wapnia. Lep- sze źródła wapnia stanowią inne ciemne warzywa liściaste, takie jak kapusta włoska, kapusta sitowata, kapusta chińska i zielona kapusta.

Źródło: C.M. Weaver, W.R. Proulx, R. Heaney, Choices for achieving adequate dietary calcium with a vegetarian diet, „The American Journal of Clinical Nutrition” 1999, nr 70 (su- plement), s. 543–548; C.M. Weaver, K.L. Plawecki, Dietary calcium: adequacy of a vegetarian diet, „The American Journal of Clinical Nutrition” 1994, nr 59 (suplement), s. 1238–1241; J.L. Keller, A.J. Lanou, N.D. Barnard, The consumer cost of calcium from food and supplements, „Journal of the American Dietetic Association” 2002, nr 102, s. 1669–1671. 

Poprzedni Post

Prosta pasta z soczewicy

Następny Post

Jak pielęgnować twarz zimą?

Powiązanie Posty

Diagnostyka jajnika  – Twoja historia nie musi być złośliwa…
Profilaktyka

Węgiel aktywny

przez Zdrowie z Wyboru
Zioła
Profilaktyka

Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet

przez Zdrowie z Wyboru
Nowotwory
Profilaktyka

Kobiece nowotwory

przez Grażyna Kuczek
Dieta na prostatę
Profilaktyka

Dieta na prostatę

przez Zdrowie z Wyboru
Kamica nerkowa
Profilaktyka

Kamica nerkowa

przez Grażyna Kuczek
Następny Post
Jak pielęgnować twarz zimą?

Jak pielęgnować twarz zimą?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

„Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie” Grażyna Kuczek, Beata Śleszyńska

„Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie” Grażyna Kuczek, Beata Śleszyńska

Leczenie raka piersi

Chcesz być zdrowy? Żyj dla innych!

Popularne

Sprawdzaj swoje ciśnienie

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

przez Zdrowie z Wyboru
24

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy...

Znaczenie witaminy B12

Znaczenie witaminy B12

przez Zdrowie z Wyboru
10

Najnowsze badania dotyczące witaminy B12 spowodowały konieczność nowego spojrzenia na wiele aspektów dotyczących tej witaminy. Chodzi przede wszystkim o zapotrzebowanie...

W trosce o tarczycę

Tarczyca – jak o nią zadbać

przez Grażyna Kuczek
3

Tarczyca to niewielki, ważący najwyżej 30 g, gruczoł wydzielania wewnętrznego. Spełnia jednak niezwykle ważną rolę w pracy całego organizmu. Hormony,...

Arytmia serca – objaw czy choroba?

Arytmia serca – objaw czy choroba?

przez Mariusz Słociak
5

Palpitacje serca, kołatanie, arytmia – to tylko niektóre z określeń jakich najczęściej używamy, kiedy chcemy opowiedzieć o swoich sercowych dolegliwościach...

Zdrowie z wyboru

Ostatnie artykuły

  • Zdrowie z Wyboru 82
  • Zdrowe emocjonalnie dziecko
  • Zdrowie z Wyboru 81
  • Węgiel aktywny
  • Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Zobacz również:

fzz.pl
zdrowienatalerzu.pl
newstart.pl
bibliamowi.pl

  • Polityka prywatności

© 2022 Zdrowie z wyboru | Wdrożenie: getfox.pl.

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka Prywatności.