Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Brokuły dobre na wzrok

Naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine odkryli nowe właściwości substancji o nazwie  sulforaphane – antyoksydantu naturalnie występującego w brokułach i ich kiełkach.

Zaobserwowano, że sulforaphane może być istotną pomocą w zapobieganiu ślepocie. Komórki siatkówki oka są niezwykle wrażliwe na działanie oksydantów, szczególnie wywoływanych przez promieniowanie UV. W miarę gdy się starzejemy,  mechanizmy ochronne funkcjonujące w komórkach siatkówki stają się coraz mniej wydolne.

Specjaliści uważają, że jest to zasadniczy czynnik powodujący makulopatię (degeneracja plamki żółtej) – jedną z głównych przyczyn ślepoty. Naukowcy odkryli, że sulforaphane  chroni komórki oka przed niszczeniem – im dłużej były wystawione na działanie tego związku, tym lepszą otrzymywały ochronę. Sulforaphane – był już wcześniej badany przez wielu naukowców i doświadczenia dowiodły, że posiada on też silne właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza w zapobieganiu raka żołądka. Brokuły są też bogatym źródłem wapnia, żelaza, kwasu foliowego, beta karotenu, potasu oraz witaminy C i E.

Warto również tutaj wspomnieć o jego szczególnych właściwościach bakteriobójczych w stosunku do  bakterii Helicobacter pylorii – uważanej za głównego winowajcę powstawania choroby wrzodowej żołądka.

A zatem jedzmy brokuły i ich kiełki pod wszystkimi możliwymi  postaciami – te warzywa to prawdziwa „kopalnia zdrowia”… 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.