Dlaczego warto jeść awokado?

Przez | Ostatnia aktualizacja: 8 lipca, 2019

Dlaczego warto jeść awokado?

Chętnie sięgamy po jabłka, banany, pomarańcze, … Kto z was jednak regularnie jada awokado? Być może niektórzy nigdy nawet nie spróbowali, jak ono smakuje. Czas to zmienić i odkryć skarby ukryte w tym owocu!

Awokado to wyjątkowy owoc, jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Zawiera całą gamę cennych składników pozwalących uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości odchudzające!

Dlaczego warto jeść awokado?

Charakterystyczny gruszkowaty owoc awokado –  pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej i Meksyku, a do Europy został przywieziony przez Hiszpanów w 1653 roku. Obecnie jest uprawiany prawie we wszystkich regionach klimatu tropikalnego i subtropikalnego.  Zielonkawobiały lub kremowy miąższ  owocu zdecydowanie wyróżnia go spośród wszystkich innych.

W niektórych krajach awokado jest nazywane „owocem maślanym”. Nazwę tę zawdzięcza wyjątkowo dużej zawartości tłuszczów dochodzącej do 30%. Są to łatwo przyswajalne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) charakteryzujące się bardzo wysoką aktywnością biologiczną – m.in. posiadają silne właściwości antyutleniające i przeciwnowotworowe.

Awokado jest też bogatym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, H,  żelaza i potasu. W związku z dużą zawartością tłuszczów, stanowi pokaźny „zastrzyk” energetyczny. Awokado wskazane jest również dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.

Natomiast ciekawostką może być fakt, że prawie zupełnie pozbawiony jest cukrów, co z kolei jest szczególnie cenione przez chorych na cukrzycę.

Awokado polecane jest osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie tętnicze, nieżyt żołądka związany ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Skutecznie też działa przy lekkich zatruciach pokarmowych, hipercholesterolemii, wskazany jest również dla osób z chorobami układu krążenia ze względu na znaczną zawartość NNKT.

W owocu awokado znajdziemy bardzo dużo potasu, dotleniającego mózg, poprawiającego koncentrację oraz procesy myślowe. Podobnie działa tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku, którego awokado zawiera więcej niż krowie mleko.

Do czego używamy awokado?

Charakterystyczna konsystencja miąższu awokado sprawia, że najczęściej używamy go do sporządzania przeróżnych past i sałatek lub jako „plaster sera” na kromkę chleba.

Awokado najlepiej jeść, gdy są nieco miękkie, a ich skórka jest wolna od plam i zasinienia. Starajmy się nie kupować więcej, niż zjemy – mają tendencję do szybkiego dojrzewania. Jeśli chcemy zapobiec naturalnemu ciemnieniu miąższu awokado zraszamy odrobiną soku z cytryny.

To naprawdę owoc, który jest naszpikowany różnymi ważnymi dla naszego rozwoju witaminami. 

 

GUACAMOLE – PASTA Z AWOKADO

Polecamy coś, zamiast masła – pastę rodem z Meksyku.  Sekret przepisu tkwi nie tylko w dojrzałym awokado, ale także w odpowiedniej ilości soku z cytryny i soli.

Składniki:

2 dojrzałe awokado

pomidor bez gniazd nasiennych

cebula lub szczypiorek pokrojony w kostkę

czosnek przeciśnięty przez praskę

sok z cytryny

sól, pieprz cayenne i przyprawa warzywna do smaku

Wykonanie:

Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Następnie w misce rozdrabniamy widelcem, albo przy dużej ilości – tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy i mieszamy.

zródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/guacamole-pasta-z-awokado/

Podobne artykuły