Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Strona Główna Zdrowie Świadome odżywianie

Banany – właściwości

29 września 2014
w Świadome odżywianie
Czas czytania: 2 min
A A
0
zdjęcie banana
596
UDOSTĘPNIENIA
3.3k
WYŚWIETLENIA
Share on FacebookShare on Twitter

Banany są chyba najpopularniejszym owocem południowym w Polsce. Jako jadalna roślina użytkowa, zajmuje czwarte miejsce (trzy pierwsze stanowią podstawowe zboża). Szacuje się, że na całym świecie, banany są stałym składnikiem diety ponad 1,5 mld ludzi.

Można je kupić przez cały rok. Wygodne i higieniczne „opakowanie” w skórkę sprawia, że banany są zawsze świeżą i poręczną przekąską również poza domem. Ceni się je ze względu na smak, lekkostrawność i walory zdrowotne.

Banany są bogatym źródłem potasu, błonnika, witaminy C, skrobi oraz karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym.

Są doskonałym „zastrzykiem” energetycznym – dają bowiem szybkie poczucie sytości dzięki obecności  w nich cukrów prostych, a jednocześnie zawarta w nich skrobia (cukier złożony) pełni rolę istotnego spichlerza energii.

Ponadto miąższ banana działa jak swego rodzaju wyściółka błony śluzowej żołądka, dzięki czemu chroni ją przed kwaśnym działaniem soków trawiennych. Duża zawartość potasusprawia, że banany są polecane osobom z problemami układu krążenia, a szczególnie z nadciśnieniem tętniczym.

Te smaczne owoce  są ostatnio coraz częściej obiektem badań genetyków. Okazało się, że cała informacja genetyczna banana  zapisana jest zaledwie na 11 chromosomach. Jest to jeden z najmniejszych genomów roślin użytkowych (10-krotnie mniejszy od jęczmienia i 40-krotnie mniejszy od pszenicy).

Naukowcy badają te zagadnienia nie tylko w kategoriach ciekawostek przyrodniczych, ale ma to również całkiem praktyczne znaczenie dla setek tysięcy, a nawet milionów afrykańskich rodzin, dla których owoce te stanowią podstawową pozycję w ich jadłospisie.

Liczba bananów hodowlanych powoli, ale systematycznie spada na skutek rozmaitych chorób wywołanych wirusami roślinnymi, grzybami, i innymi szkodnikami, które niszczą coraz więcej bananowych plantacji. Uczeni postanowili więc poznać dokładnie genom dzikich bananów azjatyckich, aby w nich szukać informacji, na podstawie których będą mogli opracować nowe odmiany bardziej odporne na najczęściej występujące choroby. Pozwoliło by to, przynajmniej na jakiś czas, zażegnać widmo głodu.

Warto wspomnieć jako ciekawostkę, iż genetycy twierdzą, że bez większych problemów można uzyskać i produkować całkowicie wyprostowane, albo spiralnie skręcone banany.

Zapewniają jednak, iż pod tym względem na pewno nie będą „poprawiać” natury.

Na koniec kilka praktycznych rad: najlepiej kupować i jeść banany lekko niedojrzałe tzn. żółte z widocznymi pojedynczymi miejscami zielonymi. Takie banany zawierają najkorzystniejsze ilości i proporcje wszystkich cennych składników odżywczych. Na pewno nie powinno się kupować bananów przejrzałych „kropkowanych” mimo, że mogą nas kusić niższą ceną. Te owoce zawierają duże ilości niekorzystnych metabolitów cukrów, oraz znaczne ilości histaminy, która u osób z tendencjami do alergii, mogą zaostrzać chorobę.

Poprzedni Post

Siemię lniane – źródło lignanów

Następny Post

Możesz pokonać ból

Powiązanie Posty

kilogramy nie dla zdrowia
Świadome odżywianie

Kilogramy nie dla zdrowia

przez Grażyna Kuczek
Candida leczenie
Leczenie naturalne

Jak skutecznie pozbyć się Candidy?

przez Zdrowie z Wyboru
Dieta zima
Profilaktyka

Co jeść, aby zdrowo przetrwać zimę?

przez Zdrowie z Wyboru
Spożycie soi
Świadome odżywianie

Czy spożycie soi jest korzystne czy szkodliwe dla zdrowia?

przez Roman Pawlak
Dieta choroby autoimmunologiczne
Leczenie naturalne

Co jeść w chorobach autoimmunologicznych?

przez Zdrowie z Wyboru
Następny Post
Możesz pokonać ból

Możesz pokonać ból

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Skarby z ula

Skarby z ula

Leczenie raka piersi

Cukier – największy wróg jelit

Popularne

Sprawdzaj swoje ciśnienie

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

przez Zdrowie z Wyboru
24

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy...

Znaczenie witaminy B12

Znaczenie witaminy B12

przez Zdrowie z Wyboru
10

Najnowsze badania dotyczące witaminy B12 spowodowały konieczność nowego spojrzenia na wiele aspektów dotyczących tej witaminy. Chodzi przede wszystkim o zapotrzebowanie...

W trosce o tarczycę

Tarczyca – jak o nią zadbać

przez Grażyna Kuczek
3

Tarczyca to niewielki, ważący najwyżej 30 g, gruczoł wydzielania wewnętrznego. Spełnia jednak niezwykle ważną rolę w pracy całego organizmu. Hormony,...

Arytmia serca – objaw czy choroba?

Arytmia serca – objaw czy choroba?

przez Mariusz Słociak
5

Palpitacje serca, kołatanie, arytmia – to tylko niektóre z określeń jakich najczęściej używamy, kiedy chcemy opowiedzieć o swoich sercowych dolegliwościach...

Zdrowie z wyboru

Ostatnie artykuły

  • Zdrowie z Wyboru 82
  • Zdrowe emocjonalnie dziecko
  • Zdrowie z Wyboru 81
  • Węgiel aktywny
  • Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Zobacz również:

fzz.pl
zdrowienatalerzu.pl
newstart.pl
bibliamowi.pl

  • Polityka prywatności

© 2022 Zdrowie z wyboru | Wdrożenie: getfox.pl.

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka Prywatności.