Świąteczne pasztety na wegańską nutę

Ostatnia aktualizacja: 8 lipca, 2019

Świąteczne pasztety na wegańską nutę

Każdy, kto jest miłośnikiem pasztetów wie, że można dodawać dowolne składniki jarskie i samemu skomponować pyszny  pasztet, który w kuchni wegańskiej uchodzi za danie nie tylko świąteczne lecz na każdą okazję.

Dla jednych to sprawdzony i smakowity sposób na wykorzystanie resztek z obiadu, dla innych – skomplikowana i pilnie strzeżona sztuka tworzenia mniej lub bardziej wyszukanych smaków. Bez względu na wszystko, roszkoszując się światecznym, wegańskim pasztetem, warto wiedzieć, że taki pasztet zawiera dużą dawkę błonnika i składników odżywczych.

Sztuka robienia pasztetów to również sztuka zdobienia. W kuchni staropolskiej znanej ze wszelkiego rodzaju pasztetów z dziczyzny, mięs hodowlanych, pasztety miały bardzo fantazyjne formy. Pasztet musiał bowiem olśniewać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Stąd ornamenty, motywy roślinne z ciasta, paseczki, wzorki, specjalne formy – a wszystko po to, by zachwycić domowników i gości. Nasze propozycje ze www.zdrowienatalerzu.pl na świąteczny stół może nie mają tak fantazyjnych wzorów, ale na pewno zachwycą wyjątkowym smakiem.

Pasztet z tofu – wegański „indyk”

Składniki:

2 kostki tofu twardego  (ok. 800g)

1 szklanka zmielonych  na mąkę płatków owsianych

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki ketchupu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki soli

2 suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)

2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

Tofu odciskamy z nadmiaru wody – kładziemy na talerz, przykrywamy drugim talerzem na wierzchu którego kładziemy jakieś obciążenie. Zostawiamy na 1.5-2h aby woda odciekła.

Odciśnięte tofu miksujemy z resztą składników w robocie kuchennym, doprawiając do smaku.

Nadzienie:

1 duża cebula pokrojona w kostkę

25 dkg pieczarek pokrojonch w kostkę

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1 marchewka pokrojona w krążki lub kostki

1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej soczewicy zielonej lub ugotowanego ziemniaka

2 kromki chleba razowego pokrojonego w drobną kostkę

przyprawy:

1 łyżeczka wędzonej papryki lub tzw. liquid smoke

2 łyżki płatków drożdżowych

przyprawa warzywna, tymianek, pieprz ziołowy, sól ziołowa lub lekko pikantną przyprawę do grila.

Wykonanie:

Cebulę, pieczarki i marchewkę podsmażamy na oleju. Doprawiamy, dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kosteczkę kromkę chleba.

Do posmarowanej olejem i posypanej sproszkowaną czerwoną papryką foremki (uzyskujemy przez to ten piękny kolor) wykładamy na brzegi zmiksowane tofu (najlepiej łyżką, którą moczymy w oleju – masa z tofu ma konsystencję gęstego kremu), potem dodajemy nadzienie i przykrywamy resztą masy z tofu, smarując wierzch olejem.

Pieczemy w piekarniku w temp. 350F (180C) przez ok. 1.15 godziny.

W czasie pieczenia nasza pieczeń  najpierw rośnie dość wysoko, a po wyjęciu z piekarnika opada. Po lekkim ostudzeniu można wyjąć z blaszki. Przed podaniem spryskać delikatnie olejem to sprawia, że pieczeń prezentuje się ładniej.

źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/weganski-indyk/ 

Świąteczny pasztecik

Składniki:

1 szklanka ugotowanej cieciorki

1 szklanka ugotowanej soczewicy czerownej

1 szklanka ugotowanej granulowanej proteiny sojowej

3/4 szklanki ugotowanych płatków owsianych

2 łyżki sosu pomidorowego

bułka tarta

3 ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki płatków drożdżowych

przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne

 Wykonanie:

Cebulę podsmażamy z przyprawami dodając na koniec płatki drożdżowe.

Miksujemy wszystkie składniki oprócz proteiny sojowej w robocie kuchennym. Dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję odpowiednią do pasztetu.

Nakładamy do  foremki i pieczemy w temperaturze 180C (365F) 40 min.

Przed podaniem wyjąć z foremki posmarować ketchupem lub musztardą i opsypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Pokroić i podać np. na liściach szpinaku.

źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/swiateczny-pasztecik/

Podobne artykuły