Siemię lniane – źródło lignanów
Ostatnia aktualizacja:
11 lipca, 2019

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ważną, nowo odkrytą grupą substancji. Są one estrogenami pochodzenia roślinnego (fitoestrogeny) i mogą odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu raka piersi, macicy, jelita grubego czy prostaty.
Te przyjazne hormony roślinne odgrywają również ważną rolę w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości. Lignany, wiążąc kwasy żółciowe, zapobiegają także tworzeniu się kamieni żółciowych. Według badań przeprowadzonych przez doktora L. Thompsona z University of Toronto nasiona lnu są najbogatszym źródłem lignanów – zawierają od 75 do 800 razy więcej tego składnika niż otręby pszenne, owsiane, żytnie, z prosa, roślin strączkowych, soi i innych 66 badanych produktów roślinnych.
Lignany chronią również organizm przed chorobami nowotworowymi o podłożu estrogennym, usuwając nadmiar estrogenu z ciała, a także ingerując w rozwój komórek nowotworowych. Według dobrze udokumentowanych badań Meksykanki, Japonki i Chinki, których dieta jest bogata w błonnik i lignany, znacznie rzadziej chorują na raka piersi niż kobiety stosujące standardową północnoamerykańską dietę. Co więcej lignany łączą się z receptorami estrogennymi, zajmując na błonach komórek miejsce estradiolu i estronu, hormonów odpowiedzialnych za rozwój komórek rakowych piersi.
Lignany hamują również produkcję estrogenów z komórek tłuszczowych. Wiele badań potwierdza tezę, że ludzie przez spożywanie dużych ilości nasion lnu bogatych w lignany są w stanie przywrócić równowagę hormonalną w organizmie. Ponadto naukowcy uważają, że związki te działają korzystnie przy takich problemach zdrowotnych, jak choroby serca, cukrzyca, nadciśnienie i prawdopodobnie astma. I wreszcie lignany mają antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości, co sprawia, że siemię lniane znakomicie usprawnia działanie systemu immunologicznego.