Czy tłuszcz jest nam potrzebny?
Ostatnia aktualizacja:
1 sierpnia, 2019

Ze względu na wzrost otyłości w cywilizacji zachodniej ludzie coraz więcej słyszą i pytają o tłuszcze, jednak często pozostawiani są z jeszcze większą ilością pytań. Twoja wiedza na temat dobrych i złych tłuszczów zależy od źródła, z którego pochodzi.
Dla większości konsumentów wielcy producenci żywności z ich pozornie nieograniczonymi zasobami marketingowymi są głównymi źródłami mylnych informacji na temat tłuszczów. Drogie kampanie reklamowe, nieustannie wywierające wpływ na nasze przekonania, z łatwością zagłuszają głosy mówiące o zdrowotnych zaletach wysokogatunkowych, naturalnych olejów i innej zdrowej żywności.
Dodatkowym elementem tego zamieszania jest fakt, że wielu pracowników medycznych jest tak samo zdezorientowanych jak ich pacjenci, co jest efektem nieustannej propagandy międzynarodowego przemysłu spożywczego oraz połowicznej prawdy sprzedawanej przez rządy wspierane przez ten przemysł. Takie informacje w większości są przekręcone lub opierane na przestarzałych badaniach naukowych.
Funkcje tłuszczów
Nasze ciało potrzebuje 51 różnych składników odżywczych, ale to z tłuszczami wiąże się najwięcej nieporozumień. Przy zbyt niskim ich spożyciu organizm nie mógłby należycie korzystać z rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Błony komórkowe każdej komórki ciała zbudowane są z tłuszczów, które odpowiadają za ich strukturę i elastyczność. Mózg także w większości zbudowany jest z lipidów różnego typu, w tym z fosfolipidów oraz nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bez obecności tej grupy związków organizm nie mógłby produkować hormonów i neuroprzekaźników niezbędnych do komunikacji międzykomórkowej.
Ludzkie ciało potrzebuje więcej tłuszczu, niż się nam wydaje. Służy on jako ważna rezerwa paliwa dla glukozy, która jest węglowodanem. U zdrowego mężczyzny zmagazynowany tłuszcz stanowi około 20% masy ciała, zaś u kobiet – około 25%. Organizm może także wytworzyć swój własny tłuszcz. Większość zmagazynowanych w ciele lipidów stanowi glukoza, która została przekształcona w rezerwowy tłuszcz. W razie konieczności proces ten ulega odwróceniu i tłuszcz znów staje się glukozą, by służyć jako źródło energii.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, o których obecnie tak wiele się mówi, nie są wytwarzane przez nasz organizm. Są one konieczne do życia, ale musimy dostarczać je wraz z dietą, ponieważ organizm nie potrafi ich wyprodukować od podstaw. Bez obecności tych kwasów, takich jak omega-3 i omega-6, organizm nie mógłby wytworzyć prostaglandyn – substancji podobnych do hormonów, które aktywują wiele funkcji i reakcji organizmu.
To prawda! Potrzebujemy tłuszczu, by być zdrowymi! Spożywanie odpowiedniej ilości dobrych tłuszczów poprawi nasze samopoczucie. Z drugiej strony nadmiar tego składnika będzie prowadził do choroby – zwłaszcza, jeśli spożywany tłuszcz jest przetworzony lub skażony.
Ile potrzebujemy tłuszczu i jakiego rodzaju?
Ponad sto lat temu, kiedy nie było jeszcze lodówek, dieta ludzi była zależna od pór roku. Latem i wczesną jesienią człowiek mógł cieszyć się obfitością żywności bogatej w węglowodany, takiej jak jagody, maliny, truskawki i inne owoce oraz warzywa, co skutkowało przybieraniem na wadze. Zimą, kiedy dostęp do żywności był ograniczony, ten zmagazynowany tłuszcz przekształcał się znów w glukozę, dostarczając organizmowi energii i ciepła.
Obecnie mamy nieograniczony dostęp do żywności, którą możemy przechowywać w naszych kuchniach przez tygodnie i miesiące. Nie mamy już powodu, by się przejadać, ale wielu z nas nadal tak robi! Na dodatek często wybieramy żywność zawierającą złej jakości węglowodany, która obejmuje produkty z rafinowanej mąki, żywność przetworzoną, napoje słodzone i przekąski o niskiej wartości odżywczej. Te puste kalorie, jak lubię je nazywać, dostarczają nam energii pozbawionej składników odżywczych. Zjadamy je, wypełniając nasze żołądki oraz nasze tłuszczowe magazyny, a jednocześnie głodzimy nasze komórki, nie dostarczając im odpowiednich składników odżywczych. Dlatego, kiedy spożywamy przetworzoną żywność, nasz organizm wydaje się być wciąż nieusatysfakcjonowany i domaga się kolejnych porcji cukru i produktów rafinowanych. Z drugiej strony pełnowartościowa żywność dostarcza błonnika i innych ważnych składników pokarmowych, w tym także tłuszczu, które w pełni zaspokajają potrzeby naszego organizmu.
Powszechnie wiadomo, że tłuszczu zmagazynowanego w biodrach trudno się pozbyć – szczególnie w przypadku kobiet, które z natury mają grubszą tkankę tłuszczową i regularne wahania hormonalne. Radzę zatem unikać spożywania przetworzonych węglowodanów. Pozyskiwanie tłuszczu ze źródeł obfitujących w składniki odżywcze, zamiast ze spożywanych przetworzonych, rafinowanych węglowodanów, jest znacznie zdrowszym rozwiązaniem, ponieważ tłuszcz w swej naturalnej postaci jest łatwiej metabolizowany i spalany.
Jak dużo tłuszczu wobec tego potrzebujemy? Dorosła zdrowa osoba potrzebuje około 70 g tłuszczu dziennie, przy czym jakość dostarczanego tłuszczu jest bardziej istotna niż jego ilość. Tłuszcz powinien pochodzić z dobrego, naturalnego, nieskażonego źródła.
opr. „Stosujemy olej kokosowy” Siegfried Gursche