Dieta zalecana w kandydozie
Ostatnia aktualizacja:
29 czerwca, 2022

Jest to najbardziej radykalny krok potrzebny do odzyskania zdrowia, który może wymagać całkowitej zmiany stylu życia, nawyków żywieniowych i produktów kupowanych w sklepach spożywczych. Poniżej przedstawiam krótką listę pokarmów, których należy unikać, oraz produktów zalecanych, jak również działań, jakie należy podjąć, aby wprowadzić w diecie pożądane zmiany.
Porządki w spiżarni
Rozejrzyj się po kuchni, lodówce i szafkach z żywnością i usuń cukier, syrop kukurydziany, białe pieczywo oraz produkty z rafinowanej mąki, napoje gazowane, słodzone płatki śniadaniowe oraz wszystkie przekąski zawierające tłuszcz i cukier. Pokarmy i napoje ubogie w składniki odżywcze, obfitujące jedynie w proste węglowodany, sprzyjają rozrostowi drożdżaków i szkodzą zdrowiu. Aby przezwyciężyć problemy zdrowotne wywołane przez drożdżaki, trzeba koniecznie się ich pozbyć. Usuń niezdrową, tanią żywność, produkty przetworzone, zawierające utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze, barwniki i środki konserwujące.
Poszukuj świeżych i mrożonych warzyw, jajek, oliwy z oliwek i masła bez domieszek. Szczególnie polecam organiczną żywność ekologiczną, która nie jest zanieczyszczona chemicznie. Można ją znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach.
Co można jeść?
• Warzywa niskowęglowodanowe: warzywa kapustne (np. brokuł, kalafior, kapusta), marchewkę, cebulę, paprykę.
Co można jeść w niewielkich ilościach?
• Warzywa wysokowęglowodanowe: ziemniaki, kabaczki, buraki, awokado, fasolę, groszek i inne rośliny strączkowe.
• Pokarm z pełnego ziarna (bez dodatków): pszenicę, ryż niełuskany, kukurydzę, owies, jęczmień.
• Odmiany zboża: grykę, amarantus, komosę ryżową.
• Jaja.
Czego unikać w diecie?
• Cukru i zawierającego go pożywienia.
• Żywności przetworzonej.
• Mięs konserwowanych i wędzonych.
• Grzybów i trufli.
• Większości przypraw i sosów.
• Owoców (w czasie pierwszych trzech tygodni).
• Resztek żywności (żywność pozostała po posiłkach powinna być natychmiast schowana do lodówki, w przeciwnym razie bowiem szybko pokryje się pleśnią).
Co można pić?
• Wodę: pij 8 szklanek dziennie. Ponieważ jednak zwykła woda z kranu może być zanieczyszczona ołowiem, bakteriami i pasożytami, zalecam picie źródlanej wody butelkowanej.
Czego unikać?
• Soków owocowych: obfitują one we fruktozę, rodzaj cukru.
• Napojów alkoholowych: wina, piwa i innych napojów alkoholowych.
Napojów dietetycznych: nie mają one żadnych wartości odżywczych i zawierają składniki, które u osób wrażliwych wywołują niepożądane reakcje.
Wprowadzenie diety w życie
Od początku stosowania diety zalecanej w kandydozie należy unikać cukru (pod każdą postacią), a także innych szybko przyswajalnych węglowodanów. Żywność puszkowana, butelkowana, paczkowana lub przetworzona zawiera zazwyczaj rafinowany cukier, a także inne ukryte składniki. Musisz unikać pokarmów zawierających cukier nie tylko w początkowych tygodniach diety – musisz unikać tych produktów już na stałe.
Przez pierwsze dziesięć dni stosowania diety unikaj pokarmów zawierających drożdże. Oto lista produktów zawierających drożdże i pleśń:
• Pieczywo, ciasta i różne wypieki na drożdżach.
• Wszystkie sery (szczególnie sery pleśniowe, takie jak roquefort).
• Dodatki, sosy, przyprawy zawierające ocet.
• Produkty zawierające słód (słodzone napoje mleczne, płatki zbożowe, a także słodycze).
• Mięsa wędzone i konserwowane.
• Jadalne grzyby (wszelkiego rodzaju grzyby, np. smardze lub trufle).
• Melony (arbuzy, melony kasaba i zwłaszcza kantalupy).
• Suszone i kandyzowane owoce (rodzynki, morele, daktyle, śliwki, figi, ananasy).
• Pozostałości pożywienia z wcześniejszych posiłków.