Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Dlaczego mięso wpływa na ryzyko nowotworowe?

Dlaczego mięso przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów? Przede wszystkim, ma znacznie wyższą zawartość tłuszczu niż produkty roślinne. Nawet pierś z kurczaka bez skóry kryje w sobie zaskakującą ilość tłuszczu, a żadnego rodzaju mięsa nie da się nawet przyrównać do prawdziwie niskotłuszczowych pokarmów, takich jak pełne ziarno, fasola, warzywa i owoce.

Mięso nie należy do grupy produktów roślinnych, w związku z czym nie zawiera błonnika. Im bardziej zapełniasz swój żołądek mięsem, tym mniej jest w nim miejsca na potrawy bogate w błonnik.  Tłuste i niskobłonnikowe pokarmy przyczyniają się do wzrostu poziomu hormonów, który wiąże się bezpośrednio z najbardziej powszechnymi postaciami nowotworów. Mięso jest również pozbawione witaminy C i zawiera niewiele innych ochronnych substancji odżywczych, które można znaleźć w produktach roślinnych.

Badano także inne przyczyny wpływu jedzenia mięsa na ryzyko nowotworowe. Londyńscy naukowcy odkryli, że w jelitach ludzi spożywających duże ilości czerwonego mięsa (450 g dziennie) znajduje się znacznie więcej związków N-nitrozowych – związków, które mogą modyfikować DNA, zwiększając ryzyko rozwinięcia się raka jelita grubego – niż u wegetarian. Poziom związków N-nitrozowych w grupie badanych spożywających zarówno czerwone mięso, jak i bogate w błonnik pokarmy był niższy, ale wciąż nie tak niski jak w grupie wegetarian. Wyniki te sugerują, że błonnik działa ochronnie, sprzyja naprawie zniszczonych łańcuchów DNA i zmniejsza liczbę pozostających w jelicie substancji szkodliwych dla organizmu, takich jak związki N-nitrozowe.

Mięso jest też problematyczne z innych powodów. Podczas gotowania mięsa w jego tkankach formują się substancje rakotwórcze z grupy kwasów hydroksycytrynowych (HCA). Wraz z długością procesu gotowania i temperaturą mięsa rośnie także ilość tworzącego się HCA. Okazuje się, że grillowany kurczak zawiera w sobie te szkodliwe związki i jest najbardziej obfitym źródłem kwasów hydroksycytrynowych w diecie przeciętnego Polaka.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.