Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Dzień bez mięsa

20 marca 2017 przypada Dzień bez Mięsa. Co to za święto?

W czasach PRL-u były propagowane takie dni, ze względu na brak dostępności mięsa w sklepach. Ale nie o takim dniu mówimy!
Od 1985 roku „Dzień bez mięsa” nie ma nic wspólnego z tą ideologią.
Organizacja pożytku publicznego FARM zapoczątkowała tą inicjatywę – Dzień bez Mięsa” w 1985 roku w USA w celu ochrony zwierząt i promowania diety wegańskiej. Wskazywano na wiele korzyści zdrowotnych i etycznych, które płyną z ograniczenia spożywanie mięsa lub całkowitego wyeliminowania do z diety:
– zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz wylewów
– zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych
– zmniejszenie ilości zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych
– ochrona zwierząt i natury (względy etyczne) 
Dziś wielu ludzi na świecie zrezygnowało z mięsa z powodów zdrowotnych, etycznych czy religijnych.


Oto najważniejsze przyczyny przejścia na wegetarianizm:

Zdrowie32%
Obecność chemikaliów i hormonów w mięsie15%
Nielubienie smaku mięsa13%
Miłość do zwierząt11%
Prawa zwierząt10%
Względy religijne6%
Troska o planetę4%
Zrzucenie wagi3%
Zmniejszenie głodu na świecie1%


To wyniki badań z 2002 roku z USA. A co was zachęca dzisiaj do rezygnacji z mięsa?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.