Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Strona Główna Zdrowie Świadome odżywianie

Fasola – błonnikowy rekordzista

31 stycznia 2018
w Świadome odżywianie
Czas czytania: 2 min
A A
0
Fasola – błonnikowy rekordzista

mix beans on white background

585
UDOSTĘPNIENIA
3.2k
WYŚWIETLENIA
Share on FacebookShare on Twitter

Fasola jest bogatym źródłem błonnika. Jeśli używasz fasoli puszkowanej, możesz pozbyć się nadmiaru sodu, wybierając marki oferujące produkt o zmniejszonej ilości sodu lub odcedzając i płucząc ją przed podaniem. Gotowanie suszonej fasoli zajmuje więcej czasu, ale pozwoli ci uniknąć nadmiaru sodu i dodatkowych kosztów oraz zapewni lepszy smak niż produkt z puszki. Tabela 3 zawiera instrukcje dotyczące gotowania i ilości suszonej fasoli.

Fasola puszkowana zamiast suszonej gotowanej w domu

Używanie fasoli puszkowanej jest sposobem na zaoszczędzenie czasu i energii, gdy się spieszysz. Zamiast 1 i 1/2 szklanki ugotowanej suszonej fasoli możesz użyć jednej puszki (około 420 g) fasoli. Żeby zmniejszyć zawartość sodu fasoli puszkowanej, zawierającej sól, odcedź ją, przepłucz i osusz przed podaniem.

Oswajanie dzikiej fasoli: ułatwianie trawienia

Jeśli reagujesz na fasolę niestrawnością lub gazami, poniższe wskazówki mogą ci pomóc rozwiązać ten problem.

1. Zacznij od małych ilości. Niektórym ludziom łatwiej jest też strawić mniejszą fasolę. Zacznij od zwykłej fasoli, fasoli cannelino czy soczewicy, powoli wprowadzając fasolę pinto i bób.

2. Upewnij się, że fasola jest dobrze ugotowana. Dodanie w trakcie gotowania niewielkiej ilości kombu (jadalny wodorost z rodziny listownic) również może okazać się pomocne.

3. Odcedź i przepłucz fasolę puszkowaną. Ten proces pozwoli także na zmniejszenie ilości soli w puszkowanych produktach niektórych producentów.

4. Przed gotowaniem suszoną fasolę należy moczyć 8-12 godzin w zimnej wodzie lub 2-4 godzin w ciepłej wodzie (doprowadź wodę do wrzenia, przykryj garnek i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej). Następnie fasolę trzeba odcedzić i gotować w dużej ilości świeżej wody. Gotowanie fasoli może zająć dużo czasu (nawet kilka godzin), a czas potrzebny do osiągnięcia miękkości zależy od kilku czynników: (1) twardość wody, (2) wielkość ziarna fasoli, (3) wiek fasoli, (4) metoda gotowania – na przykład gotowanie pod ciśnieniem skraca potrzebny czas o 2/3, a nawet więcej.

zdjęcie: Designed by Freepik

fasola
Poprzedni Post

Nie trać włosów zimą! Tak zadbasz o nie dietą

Następny Post

Cała prawda o diecie DASH

Powiązanie Posty

kilogramy nie dla zdrowia
Świadome odżywianie

Kilogramy nie dla zdrowia

przez Grażyna Kuczek
Candida leczenie
Leczenie naturalne

Jak skutecznie pozbyć się Candidy?

przez Anna Kłosińska
Dieta zima
Profilaktyka

Co jeść, aby zdrowo przetrwać zimę?

przez Anna Kłosińska
Spożycie soi
Świadome odżywianie

Czy spożycie soi jest korzystne czy szkodliwe dla zdrowia?

przez Roman Pawlak
Dieta choroby autoimmunologiczne
Leczenie naturalne

Co jeść w chorobach autoimmunologicznych?

przez Anna Kłosińska
Następny Post
Cała prawda o diecie DASH

Cała prawda o diecie DASH

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

„Stosujemy miód” C.Leigh Broadhurs

„Stosujemy miód” C.Leigh Broadhurs

„Zatrzymać miłość” Jim Hohnberger

„Zatrzymać miłość” Jim Hohnberger

Popularne

Sprawdzaj swoje ciśnienie

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

przez Zdrowie z Wyboru
19

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy...

Znaczenie witaminy B12

Znaczenie witaminy B12

przez Zdrowie z Wyboru
6

Najnowsze badania dotyczące witaminy B12 spowodowały konieczność nowego spojrzenia na wiele aspektów dotyczących tej witaminy. Chodzi przede wszystkim o zapotrzebowanie...

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

przez Grażyna Kuczek
2

Zespół jelita drażliwego to choroba, na którą cierpi ponad 100 milionów ludzi w Ameryce Północnej i Europie. Około 75-80% pacjentów z tym zespołem...

W trosce o tarczycę

Tarczyca – jak o nią zadbać

przez Grażyna Kuczek
2

Tarczyca to niewielki, ważący najwyżej 30 g, gruczoł wydzielania wewnętrznego. Spełnia jednak niezwykle ważną rolę w pracy całego organizmu. Hormony,...

Zdrowie z wyboru

Ostatnie artykuły

  • Zdrowie z wyboru 78
  • Zdrowie z Wyboru 77
  • Czy probiotyki mogą mieć wpływ na naszą pamięć
  • Zdrowie z Wyboru 76
  • Jak zadbać o dłonie
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Zobacz również:

fzz.pl
zdrowienatalerzu.pl
newstart.pl
bibliamowi.pl

  • Polityka prywatności

© 2022 Zdrowie z wyboru | Wdrożenie: getfox.pl.

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka Prywatności.