Fasola jest bogatym źródłem błonnika. Jeśli używasz fasoli puszkowanej, możesz pozbyć się nadmiaru sodu, wybierając marki oferujące produkt o zmniejszonej ilości sodu lub odcedzając i płucząc ją przed podaniem. Gotowanie suszonej fasoli zajmuje więcej czasu, ale pozwoli ci uniknąć nadmiaru sodu i dodatkowych kosztów oraz zapewni lepszy smak niż produkt z puszki. Tabela 3 zawiera instrukcje dotyczące gotowania i ilości suszonej fasoli.
Fasola puszkowana zamiast suszonej gotowanej w domu
Używanie fasoli puszkowanej jest sposobem na zaoszczędzenie czasu i energii, gdy się spieszysz. Zamiast 1 i 1/2 szklanki ugotowanej suszonej fasoli możesz użyć jednej puszki (około 420 g) fasoli. Żeby zmniejszyć zawartość sodu fasoli puszkowanej, zawierającej sól, odcedź ją, przepłucz i osusz przed podaniem.
Oswajanie dzikiej fasoli: ułatwianie trawienia
Jeśli reagujesz na fasolę niestrawnością lub gazami, poniższe wskazówki mogą ci pomóc rozwiązać ten problem.
1. Zacznij od małych ilości. Niektórym ludziom łatwiej jest też strawić mniejszą fasolę. Zacznij od zwykłej fasoli, fasoli cannelino czy soczewicy, powoli wprowadzając fasolę pinto i bób.
2. Upewnij się, że fasola jest dobrze ugotowana. Dodanie w trakcie gotowania niewielkiej ilości kombu (jadalny wodorost z rodziny listownic) również może okazać się pomocne.
3. Odcedź i przepłucz fasolę puszkowaną. Ten proces pozwoli także na zmniejszenie ilości soli w puszkowanych produktach niektórych producentów.
4. Przed gotowaniem suszoną fasolę należy moczyć 8-12 godzin w zimnej wodzie lub 2-4 godzin w ciepłej wodzie (doprowadź wodę do wrzenia, przykryj garnek i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej). Następnie fasolę trzeba odcedzić i gotować w dużej ilości świeżej wody. Gotowanie fasoli może zająć dużo czasu (nawet kilka godzin), a czas potrzebny do osiągnięcia miękkości zależy od kilku czynników: (1) twardość wody, (2) wielkość ziarna fasoli, (3) wiek fasoli, (4) metoda gotowania – na przykład gotowanie pod ciśnieniem skraca potrzebny czas o 2/3, a nawet więcej.
zdjęcie: Designed by Freepik