Soja
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Nasiona soi mają różną wielkość i różną barwę. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, gdyż w ich skład wchodzą wszystkie podstawowe aminokwasy. Soja zawiera też cenne tłuszcze – głównie wielonienasycone, błonnik oraz skrobię. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B6 oraz PP. Zawiera również witaminę K, E, A, i C. Jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Zawiera też kwas foliowy, beta karoten, wapń, fosfor, cynk, magnez, jod oraz składniki bioaktywne, takie jak lecytyna i izoflawony. Wykazuje działanie zasadotwórcze.
Soja ma szerokie zastosowanie w gastronomii, gdyż można przyrządzić z niej wiele potraw, takich jak: pasty, pasztety, farsze, dania jednogarnkowe, kotlety, zupy, mleko sojowe, tofu, kiełki i inne. Jest używana jako substytut białka zwierzęcego.
Soję można kupić w każdym większym markecie – na ogół znajduje się na dziale ze zdrową żywnością lub na półkach w pobliżu innych nasion roślin strączkowych. Jest dostępna również w mniejszych sklepach (na wagę), w sklepach ze zdrową żywnością (tradycyjnych i internetowych).
Należy unikać soi modyfikowanej genetycznie. Kupować należy tylko produkty opatrzony przez producenta informacją, że dany wyrób wyprodukowano z soi wolnej od GMO.
Czas moczenia ziaren – około 12 godzin. Czas gotowania – 60-120 minut (w zależności od przeznaczenia).
Magda Ignacak