Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Strona Główna Zdrowie Świadome odżywianie

Czy spożycie soi jest korzystne czy szkodliwe dla zdrowia?

3 grudnia 2019
w Świadome odżywianie
Czas czytania: 4 min
A A
0
Spożycie soi
593
UDOSTĘPNIENIA
3.3k
WYŚWIETLENIA
Share on FacebookShare on Twitter

Według niektórych źródeł soja została nazwana cudownym pokarmem, którego zalety zdrowotne można mnożyć. Według innych soja jest przyczyną wielu różnych problemów zdrowotnych, w tym problemów rozwojowych u rosnących chłopców i dziewcząt, problemów z tarczycą i rakiem, zwłaszcza z rakiem piersi.

  • Czy niemowlęta i dzieci powinny być karmione soją lub produktami sojowymi?
  • Czy osoby ze zdiagnozowaną chorobą nowotworową lub chorobą tarczycy mogą spożywać produkty sojowe?
  • Który z wyżej wspomnianych skrajnych poglądów jest bliższy wnioskom płynącym z badań naukowych?

Z ponad 30 badań, które analizowały wpływ spożywania produktów sojowych na stężenie testosteronu, tylko jedno wykazało statystycznie istotne, zmienione stężenie testosteronu przy spożywaniu 56 g białka sojowego dziennie przez okres 4 tygodni. Badanie to jednak objęło tylko 12 uczestników z wyższym niż normalne stężeniem testosteronu na początku badania.

Według wyników metaanalizy „ani białko sojowe, ani izoflawony nie wpływają na stężenie męskich hormonów płciowych niezależnie od wieku oraz istnienia lub braku choroby nowotworowej.

(…) nie istnieją przekonujące dowody na szkodliwość spożywania soi w okresie ciąży. W książce Jestem mamą jestem wegetarianką zawarłem więcej danych dotyczących wpływu soi na rozwój dzieci płci męskiej. Obawy dotyczące karmienia niemowląt preparatami mleka modyfikowanego na bazie soi są stosunkowo powszechne. Ma to głównie związek z faktem, że soja oraz izolaty sojowe zawierają związki podobne do estrogenów, przede wszystkim genisteinę i daidzeinę , które nie są obecne w ludzkim lub krowim mleku. Jednak słuszność tych obaw nie została potwierdzona przez przeprowadzone na dużą skalę badania. Według dr Bhatii „liczne badania toksyczności przeprowadzone na szczurach wykazały pewne działanie na tkanki związane z estrogenami, ale ogólnie funkcje rozrodcze matki i rozwój płodu były niezaburzone. (…)

(…) „Badania translacyjne z Arkansas Children’s Nutrition Center wspierają pogląd, że wczesna ekspozycja na produkty sojowe, w tym sojowe mleko modyfikowane dla niemowląt, raczej powoduje korzystne skutki zdrowotne niż skutki niekorzystne, na przykład wspomaga lepszą budowę ciała i kości, przeciwdziała rozwojowi raka piersi”. Kwestię wpływu produktów sojowych na rozwój dzieci ostatecznie podsumowuje kolejny cytat. „Ostatnie dogłębne analizy dotyczące bezpiecznego spożywania izoflawonów zawartych w soi wykazały, że nie ma jednoznacznych dowodów dotyczących dorosłych ludzi lub zwierząt, jak i niemowląt, które wskazywałyby na niekorzystne działanie izoflawonów na zdrowie ludzkie lub na funkcje rozrodcze. Kompleksowe przeglądy literatury oraz badania kliniczne niemowląt karmionych preparatami sojowymi mleka modyfikowanego rozwiały wątpliwości i nie budzą już podejrzeń w odniesieniu do walorów odżywczych, rozwoju seksualnego, rozwoju neurobehawioralnego, odporności lub schorzeń tarczycy”.

(…) Kolejnym zmartwieniem naukowców jest obawa przed tym, że produkty sojowe mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka. (…) Dane z raportu, w którym naukowcy połączyli wyniki pochodzące z trzech różnych badań, ilustrują wpływ soi zarówno na śmiertelność z powodu raka, jak i nawrót choroby. Dwa badania wykonano w Stanach Zjednoczonych, a jedno w Chinach. Analizy przeprowadzono na 9514 osobach po przebytym inwazyjnym raku piersi. Autorzy eksperymentu kontrolowali stan zdrowia tych kobiet przez średnio 7,4 lat. W czasie trwania badania w grupie tej miało miejsce 1171 zgonów, z czego 881 było związanych z rakiem piersi. W 1348 przypadkach postawiono nową diagnozę raka. Autorzy napisali: „(…) spożycie izoflawonów było odwrotnie proporcjonalne do nawrotu choroby zarówno wśród kobiet z USA, jak i z Chin, niezależnie od tego, czy dane były analizowane oddzielnie według poszczególnych krajów, czy wspólnie. (…)

Spożycie 10 mg izoflawonów na dobę wiązało się z nieznacznym zmniejszeniem ryzyka śmiertelności z powodu wszystkich przyczyn (redukcja o 13% – przyp. aut.), a szczególnie z powodu raka piersi (17% redukcji – przyp. aut.) i statystycznie istotnym zmniejszeniem ryzyka wznowy choroby (zmniejszenie o 25% – przyp. aut.)”.

Sądzę, że kwestię tego, czy osoby cierpiące na chorobę nowotworową mogą, czy nie powinny spożywać produktów sojowych najlepiej podsumuje kolejny cytat z publikacji dra Messiny: „Jeśli osoby chore na raka chętnie spożywają produkty sojowe, to zasadne jest zezwolenie im na dalsze z nich korzystanie”.

Powyższe fragmenty pochodzą z książki pt. „Odżywianie fakty i mity” dr Romana Pawlaka. Pełny tekst wraz z przypisami znajduje się w w/w książce w rozdziale 7. pod tytułem: „Czy spożycie soi jest korzystne czy szkodliwe dla zdrowia?”

Odżywianie fakty i mity


Kup teraz

białko sojoweprodukty sojowesoja
Poprzedni Post

Zanim kupisz dziecku zabawkę

Następny Post

Nie jedzmy tak dużo

Powiązanie Posty

kilogramy nie dla zdrowia
Świadome odżywianie

Kilogramy nie dla zdrowia

przez Grażyna Kuczek
Candida leczenie
Leczenie naturalne

Jak skutecznie pozbyć się Candidy?

przez Anna Kłosińska
Dieta zima
Profilaktyka

Co jeść, aby zdrowo przetrwać zimę?

przez Anna Kłosińska
Dieta choroby autoimmunologiczne
Leczenie naturalne

Co jeść w chorobach autoimmunologicznych?

przez Anna Kłosińska
Światowy Dzień Udaru Mózgu – w tej chorobie liczy się odpowiednie odżywienie organizmu
Świadome odżywianie

Światowy Dzień Udaru Mózgu – w tej chorobie liczy się odpowiednie odżywienie organizmu

przez Zdrowie z Wyboru
Następny Post
Nie jedzmy tak dużo

Nie jedzmy tak dużo

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Morwa czarna – zapomniany owoc

Morwa czarna – zapomniany owoc

Koktajl z ziaren

Koktajl z ziaren

Popularne

Sprawdzaj swoje ciśnienie

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

przez Zdrowie z Wyboru
24

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy...

Znaczenie witaminy B12

Znaczenie witaminy B12

przez Zdrowie z Wyboru
10

Najnowsze badania dotyczące witaminy B12 spowodowały konieczność nowego spojrzenia na wiele aspektów dotyczących tej witaminy. Chodzi przede wszystkim o zapotrzebowanie...

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

przez Grażyna Kuczek
3

Zespół jelita drażliwego to choroba, na którą cierpi ponad 100 milionów ludzi w Ameryce Północnej i Europie. Około 75-80% pacjentów z tym zespołem...

W trosce o tarczycę

Tarczyca – jak o nią zadbać

przez Grażyna Kuczek
3

Tarczyca to niewielki, ważący najwyżej 30 g, gruczoł wydzielania wewnętrznego. Spełnia jednak niezwykle ważną rolę w pracy całego organizmu. Hormony,...

Zdrowie z wyboru

Ostatnie artykuły

  • Węgiel aktywny
  • Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet
  • Kobiece nowotwory
  • Zdrowie z Wyboru 80
  • Dieta na prostatę
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Zobacz również:

fzz.pl
zdrowienatalerzu.pl
newstart.pl
bibliamowi.pl

  • Polityka prywatności

© 2022 Zdrowie z wyboru | Wdrożenie: getfox.pl.

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka Prywatności.