Borówka. Popularność borówki amerykańskiej rośnie z roku na rok. Wygląda na to, że już w najbliższym czasie wśród osób stosujących zdrowy styl odżywiania królować będzie właśnie ta jagoda.
Roślina występuje na całym świecie, a korzyści spożywania jej owoców są zdumiewające. Borówka przede wszystkim redukuje stres oksydacyjny, wywołany w organizmie przez działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym poprawia zdrowie i witalność.
Pochodzenie
Borówka amerykańska, zwana również borówką wysoką, jest kuzynką naszej czarnej jagody i pochodzi z Ameryki Północnej, dokąd przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta występuje w wielu krajach świata. Znajdziemy ją w Europie, Australii, Chile, Japonii i na Nowej Zelandii. Wszystkie odmiany wielkoowocowe pochodzą z upraw. Rośliną sadowniczą borówka stała się w latach 30-tych ubiegłego stulecia, a wszystkie odmiany uprawne zostały wyhodowane w USA. Dzisiaj plantacje borówki amerykańskiej rozrzucone są po całym świecie. Największym producentem są Stany Zjednoczone, głównie stan Maine, i Kanada. Co ciekawe, w Europie największe plantacje znajdują się w Polsce, skąd owoce eksportuje się do wielu sąsiednich krajów.
Ciemnoniebieski owoc borówki o słodkim smaku, cieszy się największym uznaniem wśród Niemców, Holendrów i Skandynawów, a i u nas staje się coraz bardziej popularny. Borówka coraz chętniej sadzona jest w ogrodach przydomowych i ogródkach działkowych.
Dzisiaj uprawiane odmiany dają owoce w różnych okresach lata. Owoce dostępne są przez długie miesiące od początku lipca do końca września. Są dorodne, duże, łatwe do zbierania, w zależności od odmiany dochodzą nawet do rozmiarów wiśni, a nawet mniejszych czereśni.[the_ad id=”4052″]
Niezwykłe wartości odżywcze
Owoce borówki amerykańskiej są bardzo smaczne i mają ogromną wartość odżywczą. Spośród wszystkich owoców soczystych wyróżniają się wyjątkową wartością dietetyczną. Duże zasoby ważnych składników odżywczych sprawiają, że owoce te są bardzo cenne w zbilansowanej i zdrowej diecie. Zawierają bogactwo mikro- i makroelementów, a w szczególności:
• wapń
• magnez
• mangan
• żelazo
• cynk
• fosfor
• potas
Jest w nich też wiele witamin: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B:
• tiamina
• ryboflawina
• kwas foliowy
• niacyna
• kwas pantotenowy
• pirydoksyna
Prowadzone nad borówką liczne badania naukowe wykazały obecność w jej owocach wielu substancji biologicznie czynnych i antyoksydacyjnych, za które szczególnie się ją ceni. Są to przede wszystkim:
• polifenole
• antocyjany (odpowiadają za charakterystyczny kolor borówek)
• kwas chlorogenowy
• mirycetyna
• kwercetyna
• kemferol
• resweratrol
• pterostilbeny
Innymi antyoksydantami obecnymi w borówkach są beta-karoten, luteina oraz zeaksantyna. Borówka zawiera też węglowodany, cenne białko roślinne, tłuszcze nienasycone oraz błonnik. Co ważne, kubek owoców dostarcza jedynie 0,3 g tłuszczu, a błonnika pokarmowego siedem razy więcej. Stąd też borówka amerykańska jest owocem o stosunkowo niskiej wartości energetycznej. Według danych Amerykańskiego Instytutu Żywności 100 g borówki wysokiej to tylko 57 kcal. Borówka amerykańska zaliczana jest do żywności o niskim indeksie glikemicznym wynoszącym zawsze poniżej 50.
Wszechstronna profilaktyka i działanie terapeutyczne – owoc XXI wieku
Od wieków wierzono, że borówki mają właściwości lecznicze. Współczesne badania prowadzone w nowoczesnych laboratoriach na całym świecie to potwierdzają. Borówka amerykańska pomocna jest w profilaktyce i leczeniu:
• chorób nowotworowych
• chorób układu sercowo-naczyniowego
• miażdżycy tętnic
• żylaków
• cukrzycy i hipoglikemii
• nadwagi i otyłości
• zapaleniu stawów
• schorzeń układu moczowego i wątroby
• zaburzeń neurologicznych
• zaburzeń trawienia
• stanów zapalnych
• uszkodzeń wzroku
• wszelkich szkód spowodowanych działaniem reaktywnych form tlenu.
[the_ad id=”4052″]
Owoce borówki amerykańskiej pomagają utrzymać organizm człowieka w dobrej kondycji fizycznej, pozwalają zachować odporność, energię i witalność oraz opóźniają procesy starzenia. Borówki uznano za naturalny eliksir młodości i znalazło to potwierdzenie w testach laboratoryjnych prowadzonych na zwierzętach. U szczurów karmionych dietą z dodatkiem borówki zaobserwowano spowolnienie procesów starzenia oraz znaczną poprawę sprawności fizycznej i psychicznej w stosunku do szczurów karmionych klasyczną karmą. Osobniki za diecie borówkowej zachowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz duże zdolności poznawcze. Podobny wpływ borówka ma na ludzi – chroni komórki nerwowe przed efektami stresu,
Jednym z najlepiej poznanych walorów borówki jest jej działanie antyoksydacyjne. Dane naukowe z USDA Human Nutrition Research Center on Aging podają, że owoce borówki amerykańskiej wykazują najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich znanych owoców i warzyw. Badania doświadczalne oparte na testach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) dowiodły, że owoce borówki działają antyoksydacyjnie znacznie bardziej niż jakiekolwiek inne owoce i warzywa, tym samym plasują się na pierwszym miejscu pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Obecność substancji działających przeciwutleniająco jest bardzo pożądaną cechą żywności. Związki o takim działaniu mają zdolność niszczenia wolnych rodników, które uważa się za przyczynę wielu chorób oraz przedwczesnego starzenia się organizmu . Dzieje się tak, ponieważ rodniki są bardzo aktywnymi formami tlenu o dużej tendencji do niszczenia błon komórkowych i struktury DNA, co jest określane jako tzw. „stres oksydacyjny”. Działanie antyoksydacyjne borówki wynika prawdopodobnie z wysokiej zawartości antocyjanów i innych związków polifenolowych oraz obecności witamin C i E oraz beta-karotenów. Dzięki temu owoce borówki wpływają korzystnie na funkcjonowanie wszystkich układów i narządów organizmu. Zapobiegają chorobie nowotworowej, chorobom układu krążenia, chorobom układu nerwowego, pokarmowego, poprawiają odporność, a także pozwalają zachować na długie lata zdrową, elastyczną skórę i dobry wzrok, chronią też przed zmianami degeneracyjnymi, pomagają regenerować mięśnie po zbyt intensywnym wysiłku fizycznym, odmładzają i przedłużają życie. Antocyjany mogą również intensyfikować działanie innych antyoksydantów, szczególnie witaminy C.
Badania opublikowane w 2009 r. pokazały, że konsumpcja borówki w ilości 200 g dziennie powoduje wzrost pojemności antyoksydacyjnej (zdolności do zmiatania wolnych rodników). Jednak konsumpcja tej samej ilości borówki wraz z pełnym mlekiem nie powoduje takiego wzrostu. Wygląda na to, że związki fenolowe zawarte w borówkach mają powinowactwo do białek mleka, a to obniża ich zdolność antyoksydacyjną. Spadku aktywności polifenoli nie zaobserwowano natomiast u osób popijających owoce borówki wodą lub sokiem owocowym, co ma bardzo praktyczne zastosowanie podczas przygotowywania np. płatków śniadaniowych, do których planujemy podać borówki. Dobrze jest wówczas zalewać płatki sokiem owocowym lub mlekiem sojowym, migdałowym albo kokosowym.
PROWADZIMY PLANTACJĘ BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ BEZ OPRYSKÓW
BORÓWKĘ WYSYŁAMY KURIEREM
ZADZWOŃ I ZAMÓW: 534 288 597