Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Co warto wiedzieć o kamicy nerkowej?

Przeszywający, ostry i nagły ból, jeden z najbardziej dotkliwych, jakie mogą nas spotkać, towarzyszy napadowi kolki nerkowej. Mogą mu towarzyszyć nudności, wymioty, krew w moczu, bladość i poty.

Kamica układu moczowego jest częstym schorzeniem u osób dorosłych. Najczęściej występuje pomiędzy 30. a 50. rokiem życia. Powoduje bardzo przykre dolegliwości bólowe. Jest chorobą, której najlepiej zapobiegać, a kiedy jest rozpoznana, wymaga szybkiej i skutecznej terapii.

Kamica nerkowa rozpoczyna się niewinnie, nie dając żadnych objawów Kiedy w drogach moczowych pojawi się piasek lub małe złogi, może pojawić się ból przy oddawaniu moczu. Kiedy występuje kolka nerkowa, czyli kamień przesuwa się wzdłuż moczowodu, ból może być nie do zniesienia. Jeśli kamień utknie po drodze, dochodzi do zastoju moczu w nerce.
Stan taki najczęściej powoduje zakażenie dróg moczowych i wysoką gorączkę. Wówczas potrzebna jest szybka pomoc lekarska.
Bezpośrednim powodem powstawania kamicy moczowej jest przesycenie moczu substancjami, które mogą się krystalizować. Kiedy ich stężenie przekroczy właściwy dla nich punkt krystalizacji, pojawiają się najpierw kryształki, potem piasek i wreszcie złogi. Dzieje się to wówczas, kiedy wypijamy za mało płynów, mamy niezrównoważoną dietę oraz spożywamy pokarmy, które sprzyjają tworzeniu się złogów.
Dbałość o ciepłą odzież stosownie do pogody jest również niebagatelna. Zimne stopy zawsze ograniczają krążenie w miednicy i sprzyjają stanom chorobowym w tej okolicy.

Cztery rodzaje kamicy nerkowej

Kamica nerkowa występuje w czterech postaciach. Podział występuje ze względu na rodzaj związków chemicznych, które tworzą złogi.

1. Kamica szczawianowa – jest najczęściej spotykaną formą kamicy nerkowej. Występuje u prawie 80% chorych. Uważa się, że tej formie kamicy nerkowej sprzyja spożycie czekolady, kakao, coca-coli, piwa i innych postaci alkoholu, ostrych przypraw, słodkich napojów, mocnej kawy i herbaty. Wszystkie te produkty należy wyłączyć z diety i pić dużo wody, nawet do 4-5 litrów na dobę. Pomocne są też zioła moczopędne, takie jak liście mącznicy, brzozy, ziele nawłoci, korzeń lubczyka.

2. Kamica moczanowa – ten rodzaj kamicy dotyczy około 5% chorych. Jest to kamica dość łatwa w leczeniu, bo kamienie można rozpuścić. Stosuje się środki alkalizujące mocz. Bardzo ważna jest dieta bogata w owoce i warzywa. Wyeliminować trzeba produkty zawierające puryny, czyli podroby, wywary kostne i mięsne, sardynki i śledzie. Puryny są też w kakao, kawie i herbacie. Unikać trzeba, a najlepiej wyeliminować mięso wieprzowe, wołowe i baraninę. Pomocne są zioła: liść borówki brusznicy, liść porzeczki czarnej, liść brzozy, korzeń wilżyny i kłącze perzu.

3. Kamica fosforanowa – jest to kamica spotykana u około 5 % chorych. W profilaktyce i leczeniu najważniejsze jest unikanie produktów zakwaszających, bogatych w białko, szczególnie zwierzęce, czyli mięso i jego pochodne oraz nabiał. Ważne jest picie dużych ilości wody, ziół moczopędnych i wód źródlanych o podobnym działaniu.

4. Kamica cystynowa – dotyczy tylko 1% chorych na kamicę. Podstawą leczenia jest dieta ograniczająca ilość cystyny oraz metioniny, która w organizmie ulega przemianie do cystyny. Podstawą diety powinny być produkty roślinne. Wyeliminować trzeba spożycie mięsa i jego przetworów. Konieczne jest picie dużej ilości płynów. Pomocne są pasty ziołowe i mieszanki ziół moczopędnych.

Opracowano na podstawie książki pt.: 
„Leczenie domowe naturalnie” Agathy i Calvina Thrash.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.