Zupa ziemniaczana
Ostatnia aktualizacja:
9 maja, 2022

Ta sycąca i smaczna zupa rozgrzewa w pełnym tego słowa znaczeniu.
Zupa ziemniaczana
Ta sycąca i smaczna zupa rozgrzewa w pełnym tego słowa znaczeniu.
Porcja:
700 g
Czas przygotowania:
10
minut
Składniki
Sposób przyrządzenia
- W garnku zagotować ziemniaki w 1 1/2 litra wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Odcedzić i odstawić, wywar zachować.
- W tym czasie w innym garnku podrzać oliwę na średnim ogniu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wywar z warzyw, liść laurowy, śmietanę, gałkę muszkatałową, sól i pieprz. Przykryć pokrywę i gotować przez 4-5 minut.
- Stopniowo, jeden po drugim, dodawać ugotowane ziemniaki, uważając na konsystencję (zupa powinna mieć konsystencję kremu) i gotować przez 5-7 minut.
- Usunąć liść laurowy, następnie zmiksować ręcznym blenderem. Konsystencja powinna przypominać miód - jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wywaru z ziemniaków i ponownie zmiksować.
- Posypać natką pietruszki i podawać od razu.