Zupa ziemniaczana

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Zupa ziemniaczana

Ta sycąca i smaczna zupa rozgrzewa w pełnym tego słowa znaczeniu.

Zupa ziemniaczana

Ta sycąca i smaczna zupa rozgrzewa w pełnym tego słowa znaczeniu.

Porcja: 700 g
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. W garnku zagotować ziemniaki w 1 1/2 litra wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Odcedzić i odstawić, wywar zachować.
  2. W tym czasie w innym garnku podrzać oliwę na średnim ogniu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wywar z warzyw, liść laurowy, śmietanę, gałkę muszkatałową, sól i pieprz. Przykryć pokrywę i gotować przez 4-5 minut.
  3. Stopniowo, jeden po drugim, dodawać ugotowane ziemniaki, uważając na konsystencję (zupa powinna mieć konsystencję kremu) i gotować przez 5-7 minut.
  4. Usunąć liść laurowy, następnie zmiksować ręcznym blenderem. Konsystencja powinna przypominać miód - jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wywaru z ziemniaków i ponownie zmiksować.
  5. Posypać natką pietruszki i podawać od razu.

Podobne artykuły