Sok z granatu
Ostatnia aktualizacja:
9 maja, 2022

Świeże granaty zawierają znaczne ilości błonnika oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu (składniki te nie wysystępują w soku), natomiast sok ma w sobie więcej korzystnych antyoksydantów. Elagitaniny w granatach znajdują się głównie w łupince, a spozywanie soku wyciskanego z całego owocu – również z łupinki (jeśli mamy taką możliwość) – uwalnia znacznie większa ilość elagitaninów niż gdybyśmy jedli sam miąższ.
Możesz zjadać same ziarenka jako przekąskę lub posypać nimi sałatkę czy granolę. Jeśli chodzi o sok z granatów to sięgaj tylko po czysty, prawdziwy sok, bez dodatku cukru. Najlepiej zrobić go samemu. Niektóre badania wykazały, ze nawet 60 ml soku może mieć korzystny wpływ na serce.
*Elagitaniny – polifenole, przekształcane w organizmie w w kwas elagowy i urolityny, które mają działanie antyrakowe.
Sok z granatu
Świeże granaty zawierają znaczne ilości błonnika oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu (składniki te nie wysystępują w soku), natomiast sok...