Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Strona Główna Profilaktyka

Hipoglikemia – zespół przedwczesnego starzenia

3 lutego 2014
w Profilaktyka
Czas czytania: 5 min
A A
0
Psychologiczne aspekty odchudzania
591
UDOSTĘPNIENIA
3.3k
WYŚWIETLENIA
Share on FacebookShare on Twitter

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych problemów zdrowotnych

krajów cywilizowanych jest zespół hipoglikemiczny, zwany też „zespołem przedwczesnego starzenia”.

Występuje on często ze względu na przyjęty w tych krajach sposób odżywiania, bogaty w cukry proste i rafinowane węglowodany złożone oraz produkty zwierzęce. Dieta taka jest prawie zupełnie pozbawiona błonnika, a cukier w niej zawarty szybko przedostaje się do krwi. W odpowiedzi na to trzustka wyrzuca do krwiobiegu duże ilości insuliny, która szybko doprowadza do obniżenia poziomu cukru, tak, że spada on z kolei poniżej normy.

Mogą pojawić się wtedy najróżniejsze objawy związane z niedocukrzeniem organizmu: zdenerwowanie, niepokój, nadmierna pobudliwość, bóle głowy, uczucie przemęczenia, kołatanie serca, roztargnienie, załamanie nerwowe, kłopoty z pamięcią, niezdecydowanie, problemy z koncentracją, koszmary nocne, skłonność do przygnębienia i depresji, a nawet myśli samobójcze.

Poziom cukru we krwi powinien utrzymywać się w granicach 65–100 mg/dl. Kiedy spada poniżej normy, mamy do czynienia z hipoglikemią czyli niedocukrzeniem.

Tabela poniżej przedstawia typowy obraz poziomu cukru we krwi po obciążeniu glukozą u osoby z zespołem hipoglikemicznym.

 

Czas

Poziom cukru (mg/dl)

 

po 30 minutach

120

po 1 godzinie

165

po 2 godzinach

102

po 3 godzinach

80

po 4 godzinach

47

po 5 godzinach

64

 

Aby zapobiegać zbyt dużym spadkom poziomu cukru we krwi, należy zastosować kilka następujących rad:

1. Spożywaj dwa, najwyżej trzy posiłki dziennie

Pięć do siedmiu posiłków dziennie, które często się zaleca, tylko przedłuża chorobę i pogarsza stan chorego. Należy zjeść solidne śniadanie i obiad. Kolacja może składać się z owoców i niewielkiej ilości pieczywa.

Należy zachować przynajmniej pięciogodzinne odstępy między posiłkami i ściśle przestrzegać godzin ich spożywania. Nie należy jeść tuż przed snem i w ciągu nocy. Organy trawienne powinny pracować w odpowiednich odstępach czasu, aby mogły wyrobić sobie rytmiczny cykl pracy i odpoczynku. Tak więc pory posiłków powinny być regularne, z ewentualnymi niewielkimi zmianami. Niczego też nie należy podjadać między posiłkami. Ponad 90% osób cierpiących na hipoglikemię nie ma problemu z zachowaniem odpowiedniego poziomu cukru we krwi między posiłkami czy w czasie głodówki. Ich problem zaczyna się kilka godzin po zjedzeniu słodyczy albo innych rafinowanych węglowodanów.

2. Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe

Bardzo wskazane jest spożywanie chleba razowego, chleba typu Graham, makaronu razowego, brązowego ryżu i innych pełnoziarnistych produktów zbożowych. Są one bardzo dobrze tolerowane i regulują przemianę materii. Białe pieczywo, biały ryż i inne rafinowane produkty zbożowe są powodem hipoglikemii, dlatego powinny być wyeliminowane z diety.

3. Nie spożywaj nabiału

Zaleca się, aby nie spożywać nabiału. Mleko zawiera dużo laktozy (cukru mlekowego) i powoduje zaparcia; wiele osób cierpiących na zespół hipoglikemiczny miewa zaparcia. Niesłodzone substytuty mleka, np. mleko migdałowe czy mleko sojowe, są godne polecenia. Nie należy jednak stosować słodzonego mleka sojowego, gdyż jedna jego szklanka może zawierać do trzech łyżeczek cukru. Jako alternatywę dla twarogu najlepiej stosować serek sojowy tofu.

4. Jedz dużo warzyw, nie unikaj owoców

Warzywa i owoce zawierają spore ilości błonnika, witamin i soli mineralnych, które pomagają uregulować trawienie i metabolizm. Błonnik zapobiega szybkiemu wchłanianiu cukru do krwi. Niektórzy boją się jeść owoce, bo są słodkie. Ale jeśli cukier w owocach nie został skoncentrowany przez suszenie lub dodanie cukru, owoce nie wywołują żadnych złych skutków. Warzywa dostarczają więcej różnorodnych węglowodanów niż owoce, choć wydaje się, że słodkie owoce dostarczają więcej cukru niż warzywa.

5. Zamiast mięsa stosuj nasiona strączkowe i orzechy

Roślinne źródła białka zawierają błonnik i dlatego korzystniej wpływają na regulowanie poziomu cukru we krwi. Jednak te, które są wysokokaloryczne, tj. orzechy i nasiona oleiste, nie powinny być spożywane w zbyt dużych ilościach.

6. Nie spożywaj cukru i produktów, które go zawierają

Produkty te są głównymi sprawcami problemu niedocukrzenia krwi kilka godzin po posiłku. Powodują szybki wzrost insuliny i wtórnie zbyt wysoki spadek cukru we krwi. Z tego powodu są wysoce niewskazane.

7. Nie pij kawy, herbaty i alkoholu, nie pal papierosów

Kofeina i nikotyna są silnymi substancjami stymulującymi produkcję insuliny, więc należy ich bezwzględnie unikać. To samo dotyczy alkoholu, który jest produktem wysokokalorycznym, pobudza trzustkę i zatruwa komórki. Należy pić dużo wody między posiłkami, tak, by mocz pozostawał jasnosłomkowy. Większość osób powinna wypijać 8–10 szklanek wody dziennie.

Produkty zalecane:

Produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty: pszenny, żytni i kukurydziany, bułki grahamki, płatki owsiane, płatki jęczmienne, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, makaron razowy, mąka razowa do wypieków.

Substytuty mleka i jego przetworów: mleko migdałowe, mleko sojowe, śmietanka sojowa, śmietanka migdałowa, serek sojowy tofu, masło orzechowe, masło sezamowe, pasta ze słonecznika.

Owoce i warzywa: wszystkie rodzaje; surowe, ugotowane lub blanszowane.

Nasiona strączkowe: wszystkie rodzaje, dobrze ugotowane do miękkości, po uprzednim namoczeniu i odlaniu wody, najlepiej dwukrotnym.

Orzechy i nasiona: wszystkie rodzaje.

Napoje: woda, herbaty ziołowe lub owocowe bez cukru.

Produkty niewskazane:

Cukry: biały, brązowy, miód, syropy, dżemy, galaretki, konfitury z cukrem itp.

Wyroby cukiernicze: ciasta, ciasteczka, cukierki, placki, słodkie desery, lody.

Zboża rafinowane: biały chleb, białe bułki i rogale, biały ryż, biały makaron itp.

Słodzone owoce i warzywa: we wszystkich postaciach; suszone owoce dozwolone są tylko w niewielkich ilościach.

Napoje kofeinowe: kawa, herbata, napoje typu „cola”, kakao, czekolada.

Tytoń: we wszystkich postaciach.

Przyprawy: ocet spirytusowy, musztarda, ketchup, majonez, pieprz czarny, ostra papryka.

Mleko i sery: wszystkie gatunki pochodzenia zwierzęcego.

dr med. Calvin i Agatha Thrash

Poprzedni Post

Jak leczymy naturalnie przeziębienie?

Następny Post

Czy gniew jest bezpieczny?

Powiązanie Posty

Diagnostyka jajnika  – Twoja historia nie musi być złośliwa…
Profilaktyka

Węgiel aktywny

przez Zdrowie z Wyboru
Zioła
Profilaktyka

Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet

przez Zdrowie z Wyboru
Nowotwory
Profilaktyka

Kobiece nowotwory

przez Grażyna Kuczek
Dieta na prostatę
Profilaktyka

Dieta na prostatę

przez Zdrowie z Wyboru
Kamica nerkowa
Profilaktyka

Kamica nerkowa

przez Grażyna Kuczek
Następny Post
Czy gniew jest bezpieczny?

Czy gniew jest bezpieczny?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Nie jedzmy tak dużo

Nie jedzmy tak dużo

Możesz pokonać ból

Możesz pokonać ból

Popularne

Sprawdzaj swoje ciśnienie

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

przez Zdrowie z Wyboru
24

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy...

Znaczenie witaminy B12

Znaczenie witaminy B12

przez Zdrowie z Wyboru
10

Najnowsze badania dotyczące witaminy B12 spowodowały konieczność nowego spojrzenia na wiele aspektów dotyczących tej witaminy. Chodzi przede wszystkim o zapotrzebowanie...

W trosce o tarczycę

Tarczyca – jak o nią zadbać

przez Grażyna Kuczek
3

Tarczyca to niewielki, ważący najwyżej 30 g, gruczoł wydzielania wewnętrznego. Spełnia jednak niezwykle ważną rolę w pracy całego organizmu. Hormony,...

Arytmia serca – objaw czy choroba?

Arytmia serca – objaw czy choroba?

przez Mariusz Słociak
5

Palpitacje serca, kołatanie, arytmia – to tylko niektóre z określeń jakich najczęściej używamy, kiedy chcemy opowiedzieć o swoich sercowych dolegliwościach...

Zdrowie z wyboru

Ostatnie artykuły

  • Zdrowie z Wyboru 82
  • Zdrowe emocjonalnie dziecko
  • Zdrowie z Wyboru 81
  • Węgiel aktywny
  • Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Zobacz również:

fzz.pl
zdrowienatalerzu.pl
newstart.pl
bibliamowi.pl

  • Polityka prywatności

© 2022 Zdrowie z wyboru | Wdrożenie: getfox.pl.

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka Prywatności.