Choroby stawów a dieta śródziemnomorska

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2019

Choroby stawów a dieta śródziemnomorska

Najczęściej występującą chorobą reumatoidalną jest RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów.

Objawy z nią związane, są najczęściej dotkliwie i w znacznym stopniu mogą utrudniać zwykłe czynności życiowe. Szwedzcy uczeni przeprowadzili badania mające odpowiedzieć na pytanie, czy sposób żywienia może zmniejszyć nasilenie dolegliwości związane z RZS.

Wybrano reprezentatywną grupę chorych, którzy żywili się w przyszpitalnej stołówce. Połowa z nich (wybrana losowo  otrzymywała zestaw posiłków typowy dla kuchni szwedzkiej (zbliżonej do tradycyjnej kuchni polskiej). Natomiast druga część spożywała posiłki charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej, czyli z małą zawartością produktów mięsnych, a obfitujące w warzywa, owoce i nienasycone kwasy tłuszczowe. Po 12 tygodniach okazało się, że chorzy otrzymujący dietę śródziemnomorską mieli zdecydowanie mniejsze nasilenie dolegliwości reumatycznych. Co więcej, również uległy redukcji wskaźniki biochemiczne, charakterystyczne dla stanu zapalnego, oraz poprawił się zakres ruchów tułowia i kończyn.

Naukowcy uważają, że korzystny wpływ tej diety związany jest z dużą zawartością składników o działaniu antyoksydacyjnym oraz obecnością nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wykazujących działanie przeciwzapalne i immunostymulacyjne (usprawniające system odpornościowy). Również badacze z kilku innych ośrodków naukowych, doszli do podobnych wniosków. Tak więc, do zalet diety śródziemnomorskiej, oprócz znanego już dobroczynnego jej wpływu na układ krążenia, układ trawienny, oraz działania przeciwnowotworowego, należy dołączyć jej pozytywny wpływ na różnego rodzaju choroby stawów. Z pewnością dieta śródziemnomorska ma jeszcze wiele innych zalet i tajemnic, o których niebawem doniosą nam kolejne odkrycia naukowców.    

Co oznacza dieta śródziemnomorska w Polsce?

Stosowanie diety śródziemnomorskiej nie musi koniecznie oznaczać wybieranie produktów śródziemnomorskich, ale oznacza wybieranie takich produktów z polskiego rynku, z których można skomponować dietę zawierającą składniki charakterystyczne dla zdrowej diety śródziemnomorskiej.

Wskazówką, w jakich proporcjach spożywać poszczególne produkty, jest Piramida Zdrowego Żywienia. Zarówno polska, jak i śródziemnomorska piramida zbudowane są na mocnej podstawie, którą stanowią produkty zbożowe. Z tej podstawy powinna pochodzić w przybliżeniu połowa spożytej energii. 

Jakie zdrowe, leżące w naszej tradycji, produkty zbożowe, mają do wyboru Polacy?

– ciemne pieczywo (pełnoziarniste),

– kaszę gryczana

– kaszę jęczmienną,

– kaszę jaglaną,

– płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, pszenne,

– musli,

– makaron, najlepiej z pełnoziarnistej mąki,

– ryż, najlepiej brązowy 

Warzywa i owoce mają duży udział w piramidzie zarówno śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Spożywanie każdego dnia dużo różnorodnych warzyw, w tym dużo warzyw zielonolistnych, oraz owoców zwiększa szansę na uniknięcie wielu chorób. Na deser można wykorzystać owoce suszone, które są często spożywane w krajach śródziemnomorskich.

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich jedzą znacznie częściej, bo 3-5 razy w tygodniu nasiona roślin strączkowych. Smaczne są pasty z nasion strączkowych, którymi można smarować pieczywo bez używania masła czy margaryny.

Zwiększenie spożycia orzechów, również naszych polskich – czyli włoskich i laskowych, nie jest trudne. Są one tanie i dostępne przez cały rok. Polecane są także migdały. Użycie orzechów, jako dodatku do surówek wzbogaci ich smak i wartość odżywczą. Natomiast nie należy spożywać orzechów solonych.

Żeby polskiej diecie nadać zdrowy śródziemnomorski charakter, wskazane jest jako tłuszcz dodany stosować oliwę z oliwek albo „złoto północy” – czyli nasz polski olej rzepakowy.

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego spożywają jogurt i kefir. Z produktów mlecznych warto wybierać te o mniejszej zawartości tłuszczu, bowiem tłuszcz mleczny zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.

W diecie śródziemnomorskiej na stole zawsze stoi dzbanek z wodą, warto również przynieść do nas zwyczaj picia herbatek ziołowych i owocowych zamiast herbaty i kawy.

Mięso w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej jest spożywane bardzo rzadko, na ogół podawane są ryby, my jednak proponujemy posiłki bezmięsne. Dopełnieniem kuchni śródziemnomorskiej są z pewnością zioła.

Podobne artykuły