Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Zdrowie z wyboru
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Strona Główna Profilaktyka

Węgiel aktywny

21 lutego 2023
w Profilaktyka
Czas czytania: 3 min
A A
0
Diagnostyka jajnika  – Twoja historia nie musi być złośliwa…
602
UDOSTĘPNIENIA
3.3k
WYŚWIETLENIA
Share on FacebookShare on Twitter

Podczas produkcji węgla drzewnego rozwijają się jego elektrostatyczne właściwości, które sprzyjają wiązaniu wielu trucizn. W jaki sposób wytwarzany jest węgiel aktywny i co sprawia, że ma tak niesamowite właściwości?

Kiedy znajdujące się w drewnie gazy, żywice, białka, tłuszcze itp. ulegają spaleniu, wytworzone ciepło i zachodzące zmiany chemiczne powodują powstanie ładunku na ziarnach węgla drzewnego, dzięki któremu węgiel przyciąga większość substancji trujących. Nikt jeszcze nie pojął do końca mechanizmu działania węgla drzewnego – zarówno z fizycznego, jak i chemicznego punktu widzenia. Przyciąganie kapilarne uważane jest za jeden z mechanizmów, a siły elektrostatyczne za drugi, ale niewykluczone, że jeszcze inne siły odgrywają tu dużą rolę. Przypieczony chleb czy jakakolwiek żywność nie są jednak zdrowe. Nie mają nic wspólnego z węglem drzewnym. To jedynie spalone białka, tłuszcze, węglowodany i sole mineralne – te składniki, które zostają wypalone w węglu drzewnym, pozostawiając zwęgloną celulozę. Głowna struktura węgla drzewnego jest neutralna, podczas gdy substancje pozostające w przypieczonej żywności mogą wchodzić w niezdrowe reakcje z organizmem, a nawet działać rakotwórczo.

Aktywny węgiel drzewny produkowany jest podczas kontrolowanego spalania drewna lub kości, które poddane są działaniu utleniającego gazu, takiego jak para lub powietrze, o podwyższonej temperaturze. Proces ten powiększa adsorpcyjną moc węgla drzewnego poprzez tworzenie się coraz obszerniejszej sieci drobnych otworów w tej substancji. Proces aktywizacji został wynaleziony dopiero na początku XX wieku, ale mimo to węgiel drzewny uznawany był już wcześniej za użyteczny w lecznictwie, choć stosowany w regularnej postaci.

Aktywizacja węgla drzewnego za pomocą sprężonej pary lub silnego kwasu sprawia, że powierzchnia 1 centymetra sześciennego węgla odpowiada 1000 metrów kwadratowych! To dzięki temu, że cząstki węgla drzewnego posiadają tysiące szczelin, otworów, dołków i bruzd, które tworzą dość dużą powierzchnię, gdy zostają otwarte. Fizyczne i chemiczne właściwości oryginalnego materiału oraz warunki procesu zwęglania określają właściwości węgla drzewnego. Temperatura zwęglania wynosi około 600°C. Ciepły płomień utrzymywany jest przez godzinę a następnie temperatura jest obniżana do 100-150°C poprzez ograniczenie dostępu powietrza. Taki stan utrzymywany jest dniami (jeśli drewno nie jest zbyt wilgotne, wystarczą godziny). Następuje destylacja i temperatura wzrasta do 600-700°C. W czasie tego procesu piece są zamknięte. Lasy tropikalne, których drzewa nie są zbyt atrakcyjnym towarem, jako materiał budowlany, dostarczają dobrego drewna na węgiel drzewny. Węgiel drzewny stanowi 20-30% ciężaru suchego drzewa i połowę jego masy. Retorty wytwarzają do 30% więcej węgla drzewnego niż piece przemysłowe. Mają powolny proces karbonizacji w zmniejszonych temperaturach, co daje wyższą wydajność. Wydajność jest jeszcze większa, gdy drewno pocięte jest w jednolite kawałki i ściśle upakowane w retorcie. Podczas wytwarzania węgla drzewnego tlen zostaje zużyty w czasie pierwszych kilku godzin po ustaniu procesu karbonizacji (w tym momencie może dojść do samozapalenia). Można by się zastanowić, czy to czasem nie dzięki temu, a może dzięki wytworzeniu się niestabilnie zjonizowanej formy, węgiel drzewny nabiera niesamowitych właściwości adsorpcyjnych.

Gdzie kupić sproszkowany węgiel aktywny?

Jeśli nie chcemy używać węgla w tabletkach (z dodatkami scalającymi węgiel w formę tabletki) warto nabyć węgiel w proszku, który będzie można zastosować w wielu innych obszarach.

Węgiel aktywny możesz kupić w naszym sklepie internetowym – kliknij tutaj >>

Węgiel aktywny

Źródło: Leczenie węglem drzewnym, Agata i Calvin Trash

Poprzedni Post

Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet

Powiązanie Posty

Zioła
Profilaktyka

Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet

przez Zdrowie z Wyboru
Nowotwory
Profilaktyka

Kobiece nowotwory

przez Grażyna Kuczek
Dieta na prostatę
Profilaktyka

Dieta na prostatę

przez Zdrowie z Wyboru
Kamica nerkowa
Profilaktyka

Kamica nerkowa

przez Grażyna Kuczek
Zioła
Leczenie naturalne

Zioła dla zdrowia i urody

przez Beata Śleszyńska

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Takie drugie śniadanie to hit.

Takie drugie śniadanie to hit.

Rak prostaty, a dieta

W jaki sposób potrawy walczą z rakiem?

Popularne

Sprawdzaj swoje ciśnienie

LIPIDOGRAM – najnowsze normy

przez Zdrowie z Wyboru
24

Tłuszcze (lipidy) przyjmujemy wraz z pożywieniem. Stanowią one jedno ze źródeł energii dla naszego organizmu, są nośnikami witamin, służą do budowy...

Znaczenie witaminy B12

Znaczenie witaminy B12

przez Zdrowie z Wyboru
10

Najnowsze badania dotyczące witaminy B12 spowodowały konieczność nowego spojrzenia na wiele aspektów dotyczących tej witaminy. Chodzi przede wszystkim o zapotrzebowanie...

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

przez Grażyna Kuczek
3

Zespół jelita drażliwego to choroba, na którą cierpi ponad 100 milionów ludzi w Ameryce Północnej i Europie. Około 75-80% pacjentów z tym zespołem...

W trosce o tarczycę

Tarczyca – jak o nią zadbać

przez Grażyna Kuczek
3

Tarczyca to niewielki, ważący najwyżej 30 g, gruczoł wydzielania wewnętrznego. Spełnia jednak niezwykle ważną rolę w pracy całego organizmu. Hormony,...

Zdrowie z wyboru

Ostatnie artykuły

  • Węgiel aktywny
  • Zioła pomocne w stanach zapalnych u kobiet
  • Kobiece nowotwory
  • Zdrowie z Wyboru 80
  • Dieta na prostatę
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Zobacz również:

fzz.pl
zdrowienatalerzu.pl
newstart.pl
bibliamowi.pl

  • Polityka prywatności

© 2022 Zdrowie z wyboru | Wdrożenie: getfox.pl.

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Start
  • 8 ZASAD ZDROWIA
    • Odżywianie
    • Ćwiczenia fizyczne
    • Woda
    • Światło słoneczne
    • Wstrzemięźliwość
    • Powietrze
    • Odpoczynek
    • Zaufanie do Boga
  • ZDROWIE
    • ZDROWIE NA CO DZIEŃ
      • Świadome odżywianie
      • Leczenie naturalne
      • Wegetarianizm
      • Porady zielarza
      • Dziecko
      • Mikroorganizmy
    • CHOROBY A DIETA
      • Nadwaga i otyłość
      • Układ krążenia
      • Cukrzyca
      • Nowotwory
      • Alergie
      • Osteoporoza
    • PSYCHIKA
      • Relacje
      • Depresja
      • Duchowość
      • Uzależnienia
  • URODA
  • PROFILAKTYKA
  • KUCHNIA
    • Śniadania i kolacje
    • Obiady
      • Zupy
      • Dania główne
      • Surówki
      • Sosy i dipy
      • Przystawki
    • Desery
    • Pasty i pasztety
    • Soki, koktajle, szejki
    • Wypieki zbożowe
    • Dla dzieci
  • SKLEP
  • KWARTALNIK
    • O kwartalniku
    • Gdzie kupić kwartalnik?
    • Współpraca
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka Prywatności.