Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Węgiel aktywny

Podczas produkcji węgla drzewnego rozwijają się jego elektrostatyczne właściwości, które sprzyjają wiązaniu wielu trucizn. W jaki sposób wytwarzany jest węgiel aktywny i co sprawia, że ma tak niesamowite właściwości?

 

Kiedy znajdujące się w drewnie gazy, żywice, białka, tłuszcze itp. ulegają spaleniu, wytworzone ciepło i zachodzące zmiany chemiczne powodują powstanie ładunku na ziarnach węgla drzewnego, dzięki któremu węgiel przyciąga większość substancji trujących. Nikt jeszcze nie pojął do końca mechanizmu działania węgla drzewnego – zarówno z fizycznego, jak i chemicznego punktu widzenia. Przyciąganie kapilarne uważane jest za jeden z mechanizmów, a siły elektrostatyczne za drugi, ale niewykluczone, że jeszcze inne siły odgrywają tu dużą rolę. Przypieczony chleb czy jakakolwiek żywność nie są jednak zdrowe. Nie mają nic wspólnego z węglem drzewnym. To jedynie spalone białka, tłuszcze, węglowodany i sole mineralne – te składniki, które zostają wypalone w węglu drzewnym, pozostawiając zwęgloną celulozę. Głowna struktura węgla drzewnego jest neutralna, podczas gdy substancje pozostające w przypieczonej żywności mogą wchodzić w niezdrowe reakcje z organizmem, a nawet działać rakotwórczo.

Aktywny węgiel drzewny produkowany jest podczas kontrolowanego spalania drewna lub kości, które poddane są działaniu utleniającego gazu, takiego jak para lub powietrze, o podwyższonej temperaturze. Proces ten powiększa adsorpcyjną moc węgla drzewnego poprzez tworzenie się coraz obszerniejszej sieci drobnych otworów w tej substancji. Proces aktywizacji został wynaleziony dopiero na początku XX wieku, ale mimo to węgiel drzewny uznawany był już wcześniej za użyteczny w lecznictwie, choć stosowany w regularnej postaci.

Aktywizacja węgla drzewnego za pomocą sprężonej pary lub silnego kwasu sprawia, że powierzchnia 1 centymetra sześciennego węgla odpowiada 1000 metrów kwadratowych! To dzięki temu, że cząstki węgla drzewnego posiadają tysiące szczelin, otworów, dołków i bruzd, które tworzą dość dużą powierzchnię, gdy zostają otwarte. Fizyczne i chemiczne właściwości oryginalnego materiału oraz warunki procesu zwęglania określają właściwości węgla drzewnego. Temperatura zwęglania wynosi około 600°C. Ciepły płomień utrzymywany jest przez godzinę a następnie temperatura jest obniżana do 100-150°C poprzez ograniczenie dostępu powietrza. Taki stan utrzymywany jest dniami (jeśli drewno nie jest zbyt wilgotne, wystarczą godziny). Następuje destylacja i temperatura wzrasta do 600-700°C. W czasie tego procesu piece są zamknięte. Lasy tropikalne, których drzewa nie są zbyt atrakcyjnym towarem, jako materiał budowlany, dostarczają dobrego drewna na węgiel drzewny. Węgiel drzewny stanowi 20-30% ciężaru suchego drzewa i połowę jego masy. Retorty wytwarzają do 30% więcej węgla drzewnego niż piece przemysłowe. Mają powolny proces karbonizacji w zmniejszonych temperaturach, co daje wyższą wydajność. Wydajność jest jeszcze większa, gdy drewno pocięte jest w jednolite kawałki i ściśle upakowane w retorcie. Podczas wytwarzania węgla drzewnego tlen zostaje zużyty w czasie pierwszych kilku godzin po ustaniu procesu karbonizacji (w tym momencie może dojść do samozapalenia). Można by się zastanowić, czy to czasem nie dzięki temu, a może dzięki wytworzeniu się niestabilnie zjonizowanej formy, węgiel drzewny nabiera niesamowitych właściwości adsorpcyjnych.

Gdzie kupić sproszkowany węgiel aktywny?

Jeśli nie chcemy używać węgla w tabletkach (z dodatkami scalającymi węgiel w formę tabletki) warto nabyć węgiel w proszku, który będzie można zastosować w wielu innych obszarach.

Źródło: Leczenie węglem drzewnym, Agata i Calvin Trash

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.