Skóra jest największym organem naszego organizmu. Wchłania 60 procent tego, co na nią nakładamy, więc nie postępujmy z nią bezmyślnie, ale dbajmy o nią każdego dnia.
Jakkolwiek wiele osób ma ogólne pojęcie na temat tego, czego w żywności unikać, tak rozpoznawanie tego, co kryje się w kosmetykach sprawia nam ciągle wiele problemów. Na szczęście o szkodliwości niektórych składników kosmetyków również zaczyna być coraz głośniej. Parabeny, SLS-y, silikony – te nazwy na pewno obiły się Wam o uszy.
ZAUFAĆ NATURZE
Co zatem zrobić, aby sobie nie szkodzić? Jak w wielu innych przypadkach tak i tutaj doskonale sprawdza się powrót do natury. Okazuje się, że przyroda tworzy wiele doskonałych substancji, którym nie potrzeba żadnych ulepszaczy, konserwantów, spieniaczy czy emulgatorów. Posiadają za to szereg cennych składników: minerałów, witamin, naturalnych tłuszczów, które znane były kobietom od bardzo dawna. Produktem takim jest na przykład nierafinowane masło shea, olej kokosowy czy inne oleje oraz olejki eteryczne. Stosując je, możemy mieć pewność, że żadne chemikalia ani toksyny z kosmetyków nie przedostaną się przez skórę do organizmu.
DOMOWE LABORATORIUM
Ze składnikami możemy się bawić – zmieniając proporcje, zapachy, dodając różne naturalne olejki. Jedno jest tylko ważne: 70% składników powinno być tężejących (czyli takich jak olej kokosowy, masło shea, wosk pszczeli itp.), pozostałe 30% mogą być to oleje, zapachy, witaminy, które nie zmieniają konsystencji. Zatem jak zrobić naturalny krem do twarzy? Zadanie wcale nie jest skomplikowane, wystarczy kilka bazowych produktów.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
¼ szklanki naturalnego oleju słonecznika tłoczonego na zimno
2 łyżki oleju rzepakowego (zawiera naturalnie koenzym Q10, ale tylko ten tłoczony powoli, na zimno) lub olejku z nagietka lekarskiego
2 łyżki stołowe (15 g) wosku pszczelego
½ łyżeczki witaminy E
2 łyżki soku z cytryny
150 ml wody destylowanej
10 kropli naturalnego olejku cytrynowego
WYKONANIE:
Umieść oleje i wosk w słoiku. Garnek wypełnij wodą na wysokość 10 cm, po czym wodę tę doprowadź do wrzenia. Na dno garnka połóż szmatkę, a na niej postaw słoik z olejami i woskiem, bez przykrywki. Wszystko podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się wosku, mieszając od czasu do czasu np. patyczkiem do szaszłyków.
Po zdjęciu słoika z ognia, dodaj olejek eteryczny i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Następnie przelej miksturę do miseczki i poczekaj, aż się delikatnie ochłodzi.
W tym czasie podgrzej wodę destylowaną do temperatury 40 stopni i dodaj do niej sok z cytryny.
Miksuj krem powoli ciągłym ruchem około 10 minut, dolewając przez cały czas wodę. Przełóż krem do słoiczka/pojemniczka i umieść w lodówce – tam możesz go przechowywać 3 miesiące.