Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Uprawa warzyw z EM w przydomowych ogródkach

Dlaczego uprawiamy warzywa w przydomowych ogródkach? Czy tylko ze względów ekonomicznych? A może wcale nie przywiązujemy uwagi do tego, aby zaoszczędzić, a zależy nam raczej na tym, by mieć pewność, że warzywa, które spożywamy, są czyste, naturalne, świeże i bogate w składniki odżywcze? A może dla niektórych z nas wystarczającym powodem jest radość z plonów, jakie udało nam się samodzielnie wytworzyć?

Bez względu na to, który z powodów jest najważniejszy, technologia Efektywnych Mikroorganizmów z pewnością pogłębi naszą radość! Zastosowanie EM w ogrodzie prowadzi oczywiście do poprawy jakości gleby – staje się ona pulchna i żyzna, dzięki czemu nasze warzywa są lepiej odżywione, zawierają więcej witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się również dłuższą trwałością i dobrze się przechowują.

Efektywne mikroorganizmy podnoszą też wysokość plonu. Nie oznacza to, że warzywa będą nienaturalnie wielkie, ale to, że warzywa będą rosły równomiernie i osiągną optymalny rozmiar dla swojego gatunku. Na wysokość plonu wpływa często większa ilość zawiązków owoców oraz fakt, iż więcej owoców osiąga pełną dojrzałość.

Pomidory

Na pomidorach można najszybciej zaobserwować efekty działania mikroorganizmów. Profesor Teruo Higa w książce EM. Niezwykłe rezultaty stosowania  opisał doświadczenie związane z uprawą pomidorów koktajlowych, których zbiór po zastosowaniu EM podniósł się z 30 do 300 sztuk z jednego krzaka. Pomidory te były również mniej podatne na brunatną zgniliznę – chorobę, której obawia się każdy ogrodnik. W doświadczeniu tym ziemię dookoła pomidorów wymieszano z garścią EM Bokashi. Następnie dodano po pół płaskiej łyżki proszku ceramicznego i raz w tygodniu podlewano rośliny roztworem EM Naturalnie Aktywnym. W naszych ogródkach możemy zrobić dokładnie to samo. Należy jednak pamiętać, by rozpryskując EM nie zmoczyć niezapylonych kwiatów.

Marchew

Marchew przysparza ogrodnikom sporo pracy przy pieleniu. Dlatego i w tym wypadku EM przychodzi z pomocą. 3 tygodnie przed planowanym siewem podlewamy grządkę EM Naturalnie Aktywnym – 50 ml preparatu na 1m sześcienny ziemi. Grządkę utrzymujemy w wilgotności. Kiedy nasiona chwastów wzejdą wzruszamy płytko grządkę (na 1–2 cm). Nie ruszamy głębszych warstw gleby, aby nie pobudzić do kiełkowania innych nasion chwastów. Zabieg ten sprawi, że w późniejszej uprawie marchewki, nie będziemy mieli tak dużo pielenia, gdyż zakłóciliśmy wzrost kiełkujących chwastów.

Po wysianiu marchwi podlewamy ją ponownie takim samym roztworem EM i przez 2 kolejne lata powtarzamy ten zabieg co 4 tygodnie. Później (w trzecim roku uprawy) nie będzie to konieczne. Wówczas sami zauważymy, że marchew rośnie równomiernie, a plon jest większy o około 20%.

Brokuły

Brokuły potrzebują dużo składników odżywczych, dlatego najlepszym zabiegiem przed ich wysianiem jest wkopanie bokashi. Na 1m2 ziemi wkopujemy 100 g wcześniej przefermentowanego bokashi (przetworzone odpadki organiczne z otrębami EM Bokashi). Zabieg ten wykonujemy 14 dni przed wysiewem. W ten sposób zapewnimy potrzebne brokułom bogactwo minerałów i składników odżywczych.

Ogórek/papryka – rozsady

Sadzonki ogórków czy papryki będą silnie ukorzenione jeśli zastosujemy EM Ogród tuż po wschodach roślin. W tym celu przygotowujemy 1-procentowy roztwór preparatu EM Ogród i zraszamy sadzonki w proporcji 1 litr roztworu na 1 m2 rozsady. Taki zabieg powtarzamy 5 razy. Ostatni raz wykonujemy go w dniu sadzenia – wtedy zaleca się dodać dodatkowo na każdy litr roztworu 10 ml EM 5, który pomoże w walce ze szkodnikami i chorobami odglebowymi.

Po zastosowaniu technologii EM następuje ogólna poprawa fizycznych, chemicznych i biologicznych parametrów gleby. Dzięki temu możemy się cieszyć zbiorami o dobrej jakości uzyskanej naturalnymi metodami, przy zmniejszonych kosztach produkcji, a co najważniejsze możemy mieć radość i satysfakcję z samodzielnie wyhodowanych warzyw.

Produkty EM znajdziesz na stronie: www.fzz.pl

Magda Ignacak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.