Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) to wieloletnia roślina, której ojczyzną jest Ameryka Północna.
Jest to bylina wieloletnia z rodziny astrowatych, dorastająca do 1 m wysokości, z rozgałęzioną łodygą i szerokimi owłosionymi liśćmi. Z solidnej łodygi wyrastają wrzecionowate liście zwieńczone purpurowym kwiatem o charakterystycznym kolczastym środku, podobnym do nasrożonego jeża. Stąd nazwa rośliny 'echinos’, co po grecku oznacza 'jeż’.
Najbardziej cenione jest jej działanie immunostymulujące (wzmacniające odporność), co wiąże się z poprawą odporności, pobudzeniem leukocytów do produkcji przeciwciał, aktywacją procesów regeneracyjnych, przyspieszeniem procesu gojenia ran, spowolnieniem starzenia skóry. Właściwości immunobiologiczne jeżówki purpurowej zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Surowcem leczniczym jest sok wyciskany ze świeżych nadziemnych części kwitnącej rośliny (Succus Echinaceae purpureae), wysuszone ziele (Herba Echinaceae purpureae) oraz korzeń (Radix Echinaceae purpureae).
Najlepsze efekty uzyskuje się rozpoczynając kurację już na początku przeziębienia (drapanie w gardle, bóle głowy, ogólne rozbicie). Często wystarczy pić 3 razy dziennie pół szklanki naparu przez kilka dni, aby przeziębienie ustąpiło lub nastąpiła wyraźna poprawa. Napar z ziela podnosi odporność, ale również korzystnie wpływa na układ krążenia. Pobudza też pocenie się, co pomaga w obniżeniu gorączki.
W przypadku chorób przewlekłych, gdy chcemy wzmocnić działanie układu odpornościowego, również należy pić napar 3 razy dziennie po pół szklanki, jednak nie dłużej niż przez 2 tygodnie. Potem musi nastąpić 3-tygodniowa przerwa. Badania potwierdzają, że jeżówka purpurowa działa zarówno w chorobach o przebiegu ostrym, jak i przewlekłym. Jeżówka purpurowa zawsze łagodzi przykre objawy i skraca czas infekcji.